Pendents de si bufa el vent
L'incendi del massís de l'Ardenya està controlat, però hi ha el risc que la tramuntana el revifi
El foc ha cremat 393 hectàrees a Llagostera, Santa Cristina d'Aro i Tossa
Els afectats tornen a casa
El foc del massís de l'Ardenya i Cadiretes va quedar ahir a la tarda en fase de control. Els bombers, però, no abaixen la guàrdia per si la tramuntana el revifa. Durant tota la nit, una quinzena de dotacions de bombers hi han seguit treballant per assegurar-se'n. Les tasques d'extinció s'allargaran també tot el dia d'avui amb la incorporació d'un helicòpter bombarder. Els agents rurals van quantificar finalment la superfície cremada en 393 hectàrees als municipis de Santa Cristina d'Aro, Llagostera i Tossa. Lluny, però, de les 525 que s'havia dit ahir al matí.
La màxima preocupació al centre de comandament ubicat al parc de bombers de la Vall d'Aro, a Castell d'Aro, era la tramuntana que s'esperava que entrés ja de nit. I també “l'efecte carbonera” a les sureres, com va explicar Albert Ballesta, delegat d'Interior a Girona. “Encara que no hi hagi flama, la soca va cremant i pot revifar”, va detallar. És per això que els bombers mantenen l'alerta i segueixen treballant-hi també durant el dia d'avui. “Anirem gairebé arbre a arbre per assegurar-nos que el foc no revifi”, va exemplificar Ballesta.
Durant tot el dia d'ahir van combatre el foc 38 dotacions de bombers i 4 mitjans aeris: 2 hidroavions –un tercer durant el matí–, un helicòpter bombarder i un altre de control. També hi van treballar 15 vehicles del Grup de Defensa Forestal (ADF), 47 voluntaris, les policies locals, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i la Creu Roja. Fins al vespre, el dispositiu va ser màxim, per aprofitar la llum diürna. Al vespre, però, es van retirar els mitjans aeris i a mesura que s'anava fent fosc els terrestres es van reduir.
Tothom torna a casa
Ahir a la nit, tots els desallotjats van poder dormir a casa. En total, unes 180 persones de les urbanitzacions llagosterenques de Font Bona i Selva Brava i de les de Salionç, Sant Grau, Cala Pola i Cala Giverola, a Tossa de Mar. A primera hora del matí, es van reobrir aquestes darreres, on a més hi ha un hotel, i els veïns, els treballadors i clients de l'equipament hi van poder tornar. També un equip ciclista que abans-d'ahir havia de començar l'estada, però que va haver de fer la primera nit en un altre hotel del nucli urbà de Tossa. Al migdia, els afectats de Salionç ja van poder tornar també a casa. El gruix dels desallotjats, però, els veïns de Font Bona i Selva Brava, a Llagostera, no ho van poder fer fins a quarts de sis de la tarda, moment en què es van desactivar els dos punts d'emergència: La Nau a Tossa de Mar i el poliesportiu de Llagostera, que des de divendres a la tarda havien acollit i atès els afectats.
La circulació a la zona es va anar restablint a mesura que anava passant el dia. A primera hora es va reobrir la carretera que uneix Tossa de Mar amb Llagostera. Només es manté tallat un tram de la carretera GIV-6821, a Sant Grau, entre els quilòmetres cinc i nou. Però no pels efectes del foc, sinó per facilitar les tasques dels Bombers.
Crida a la precaució
Ahir encara es desconeixien les causes que van originar divendres l'incendi al massís de l'Ardenya i Cadiretes. El responsable d'Interior no es va cansar de repetir les crides a la precaució: “continuem en situació d'emergència”. “Fa bon temps, gaudim-ne, però amb precaució”, demanava Ballesta. L'alerta d'incendis segueix sent màxima. El delegat d'Interior a Girona va agrair la tasca de Bombers, policia, alcaldes i sobretot agents rurals per la feina realitzada en el combat d'aquest incendi.
Sense control el foc de la Franja
RedaccióEls bombers tenien previst controlar el darrer foc viu al Pirineu català, que ahir encara afectava els municipis de Soriguera i Baix Pallars, on havia cremat 400 hectàrees. S'hi van mantenir tota la tarda remullant la zona vint-i-cinc dotacions terrestres i tres helicòpters bombarders. De les 400 hectàrees cremades, més d'una vintena pertanyen al parc natural de l'Alt Pirineu, motiu pel qual es va decretar l'alerta màxima. D'altra banda, es va confirmar el control dels altres tres incendis que havien començat dijous al Pirineu lleidatà, concretament a Calbinyà (Alt Urgell), Montanissell (Coll de Nargó, a l'Alt Urgell) i Viu de Llevata (Alta Ribagorça).
Ara bé, ahir continuava ben viu l'incendi més gran que aquests dies afecta el nord del país, concretament el que va començar dijous a la població de Montanui, a la Franja de Ponent. Aquest foc de la Ribagorça aragonesa s'apropava ahir a la nit cap a la frontera lleidatana.