Successos

tribunals

Jutjat per un intent d'estafa per cobrar 80.000 euros de l'Ajuntament de Blanes

Va elaborar documents en què simulava la firma de l'interventor i hi va reproduir el segell del consistori

Un cop descobert, va retornar els diners íntegrament

El ministeri fiscal demana tres anys de presó per a Antonio Xavier Oliva Sauch per haver elaborat presumptament uns falsos certificats en nom de l'Ajuntament de Blanes, en què deixava constància que el consistori donava el vistiplau perquè percebés un cobrament de 80.581,89 euros. Segons es recull en l'escrit de conclusions provisionals, els fets es remunten al 2008. En aquella època, l'acusat treballava a Construccions Oliva i Massó SL, societat de la qual era l'administrador. La fiscalia manté que l'imputat va dissenyar ell mateix, o bé amb l'ajuda d'una tercera persona, una carta com si fos emesa des de l'administració municipal, i que va datar del 16 de gener d'aquell any. En aquest document hi va simular suposadament la firma de l'interventor de l'Ajuntament i també va reproduir el segell de l'ens local.

En la carta, informava la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona que el consistori de Blanes havia autoritzat dos pagaments a Construccions Oliva i Massó. Es deixava constància, per tant, del reconeixement del deute de l'organisme municipal envers l'empresa de construcció. Una de les factures era per un import de 43.120,39 euros, i l'altra pujava als 37.461,50.

Posteriorment, el ministeri públic defensa que l'home va fer altres documents, com ara les notificacions de les dues factures per certificar que les havia fet arribar a l'Ajuntament. Hi va adjuntar, en cadascuna, la conformitat per part del consistori, plagiant de nou la signatura de l'interventor i usant una reproducció fotomecànica del segell.

Multa de 1.440 euros

Entre finals de gener i principis de febrer del 2008, l'acusat va acudir a l'oficina número 2.963 de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, situada a Quart. Va presentar a la sucursal els tres documents que havia confeccionat prèviament, amb la intenció que l'entitat li anticipés l'import econòmic de les dues factures.

Va aconseguir que hi donessin llum verd i la caixa va efectuar l'ingrés de 80.581,89 euros al compte de Construccions Oliva i Massó. Quan la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, però, va reclamar al consistori el pagament dels diners que l'entitat havia avançat, es va descobrir que la documentació aportada per Oliva no havia estat emesa ni firmada per l'interventor de l'Ajuntament. L'entitat bancària va requerir llavors a la constructora els diners que els havien anticipat, que l'acusat va retornar íntegrament uns dies després. El consistori de Blanes, en aquest sentit, no va tenir cap perjudici econòmic arran dels fets.

La fiscalia acusa Oliva d'un delicte continuat de falsificació, en concurs amb un delicte d'estafa, en el qual li aplica l'atenuant de reparació del dany. A part de la pena de presó, el ministeri públic sol·licita que l'imputat faci front a una multa de 1.440 euros. Es preveu que el judici es celebri el dia 2 d'abril a l'Audiència de Girona.

LES XIFRES

3
anys
de presó és la pena que la fiscalia demana que s'imposi a l'imputat, qui no té antecedents.
43.120
euros
era l'import d'una de les factures que va cobrar l'acusat; i l'altra pujava a 37.461 euros.

LA DATA

02.04.14
Està previst que es faci el judici
per aquest cas a la secció tercera de l'Audiència de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia