Els estralls de la nevada del 2010 encara fan parlar

Els alcaldes lamenten que les restes vegetals amuntegades en alguns punts van accelerar l'avenç de les flames
Bona part dels desallotjats tornen a casa, llevat del Puig Cargol i alguns masos
Emili Agulló / Mar Vicente

Els alcaldes de Vall-llobrega i Calonge, Rufino Guirado i Jordi Soler, respectivament, i l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, van coincidir ahir a afirmar que en la ràpida propagació de les flames, a més de la forta tramuntana, les restes seques d'arbres tombats per la nevada del 2010 van servir de combustible. Quatre anys i una setmana després d'aquell 8 de març del 2010, en moltes finques forestals de les Gavarres conviu el brancatge sec amb l'espès bosc i sotabosc, que també van accelerar la combustió del darrer gran incendi a l'Ardenya (el març del 2012) i el de l'any passat a Vilopriu, Jafre i Colomers.

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, admetia que, a la vall de Bell-lloc, l'incendi va castigar menys les finques netes, però en canvi va arrasar les antigues parcel·les privades de vinyes abandonades, on el bosc havia anat guanyant terreny en les darreres dècades. El calongí Jordi Soler, per la seva part, coincidia en la diagnosi, i la contraposava a la situació de les franges de seguretat de les urbanitzacions, que permeten alhora atacar i frenar l'avenç de les flames.

Menys desallotjats

L'Ajuntament de Palamós va habilitar llits al pavelló de la Nau dels 50 metres, amb un dispositiu conjunt de Protecció Civil i la Creu Roja per atendre els desallotjats pel foc dels tres municipis. Al final, però, en el moment de tancar aquesta edició només havien atès cinc veïns d'edat avançada de la urbanització Mas Pere de Calonge, que abans de les nou de la nit van poder tornar a casa seva. Encara atordida pel trasbals, la Maruja i el seu marit agraïen els esforços de tots els equips humans, però explicaven que no estarien tranquils fins que comprovessin que la seva llar estava intacta. A l'hospital de Palamós i al CAP de Sant Feliu de Guíxols van doblar el personal de guàrdia preventivament.

A més dels veïns del Mas Pere, la majoria de desallotjats d'altres zones de Calonge, com ara el Balitrà, Sant Daniel i Finca Verd, també van tornar als seus domicilis a primera hora de la nit. Només es va mantenir la restricció, com a mínim fins a aquest matí, per als propietaris de la urbanització Puig Cargol –poques cases encerclades pel perímetre de les flames– i alguns masos disseminats per la zona afectada per l'incendi.

A Vall-llobrega, el retorn dels veïns del Mas Falquet també es va endarrerir fins a quarts de deu de la nit, després que els bombers avaluessin que les flames no revifarien al seu entorn. Fins aleshores, molts veïns del poble seguien l'evolució del foc al costat del centre on es coordinaven les tasques d'extinció.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia