Successos

Casos oberts: crims sense càstig

Des de l'assassinat de la botiguera de Palafrugell Montse Sánchez fins al crim d'aquest any a Sant Feliu de Buixalleu, es compten dotze casos d'homicidis no resolts

La confessió del criminal és un cop de sort que es té comptades vegades
No es va imputar a la banda d'Ali l'assalt mortal a Jordi Comas
Una trucada providencial va fer resoldre un cas de feia 11 anys

La confessió espontània que va fer a Madrid el belga David Verbist ha permès resoldre el cas de la desaparició (que ja se sospitava que era assassinat) de la veïna de Girona Montse Méndez Muciente, un cas que els Mossos tenien en cartera des de l'octubre del 2013. Però disposar de la confessió del mateix criminal és un cop de sort que es dóna en comptades ocasions en el món de la investigació criminal. Encara falten proves per identificar el criminal i mitjans per trobar-lo en dotze crims perpetrats en els darrers anys sis anys a les comarques gironines. Han esdevingut crims perfectes, perquè no han tingut càstig per als homicides.

Fins ara no s'han pogut arrestar els responsables de la mort de l'octogenari José, Pepe, Rodríguez Martínez, assassinat a ganivetades per uns assaltants que van irrompre a casa seva a Sant Feliu de Buixalleu –quan l'ancià venia de l'hort i anava a esmorzar– i que van intentar incendiar la casa per eliminar proves.

Tampoc s'ha resolt –el cas ara s'investiga sota secret de sumari– la mort de la veïna de Cabanes Neus Juanola, una marxanta jubilada, de 75 anys, que el 28 de febrer va ser trobada agonitzant, prop de casa seva, lligada i amb els mitjons entaforats a la boca. Els atacants li van ventar una pallissa brutal el vespre anterior. Dos crims no resolts que aparentment porten el segell dels lladres violents i especialment execrables, perquè van ser perpetrats contra persones especialment vulnerables per la seva edat avançada. En la llista dels casos oberts s'afegeixen dos casos del 2013. Un és el cas de Rudolf Meurer, l'alemany veí de Pals que constava com a desaparegut des del 13 de febrer del 2012. El seu cos, decapitat, va ser trobat el 25 de setembre del 2013 en uns marges arran de carretera a Begur. El cos estava embolcallat amb plàstics, i el cap, uns metres més avall, sense embolicar. Una circumstància que fa rumiar els investigadors per trobar una explicació a aquesta actuació dels criminals a l'hora de desfer-se del cos un cop van haver mort Meurer colpejant-lo al cap amb un objecte contundent, segons ha determinat l'autòpsia. Se sospita que l'assassinat de Meurer, de 70 anys, que al seu país havia regentat locals de prostitució i que es va passar al ram immobiliari quan es va establir a Pals, pot estar vinculat amb els tractes empresarials que mantenia aquí amb gent de països de l'est d'Europa. El dia que va desaparèixer tenia les maletes preparades per viatjar a Tailàndia l'endemà mateix.

Tampoc s'ha aclarit, tot i que el Mossos no acaben de descartar que tingués un accident, qui va causar la mort de Nathalie Martos, la veïna de Narbona, trobada morta dins d'un canal de reg a Cabanes, en una zona de mercadeig de droga.

El cas Comas

L'any 2012 ha estat un dels pitjors pel que fa a la resolució d'homicidis. Cinc casos estan pendents de resoldre. Entre els quals, el de Jordi Comas, el president de la patronal empresarial Foeg, que va morir a mans d'uns encaputxats que van assaltar casa seva el 18 de novembre i que el van asfixiar al sofà. Els assaltants també van lligar i emmordassar la seva dona, Carme Hospital, i es van endur el contingut de la caixa forta. El cas suscita tot l'interès dels Mossos (el comissari Joaquim Belenguer aprofita tots els actes públics per advertir als “assassins vils” que els va a la saga), però fins ara cap sospitós ha estat arrestat. La detenció aquest any de la banda de lladres violents establerta al Baix Empordà va despertar expectatives per si eren els responsables de l'assalt a casa de Comas, perpetrat amb un patró idèntic als que executaven el grup de marroquins liderats per Alí Salim. Però ni policialment ni judicialment se'ls va imputar el robatori mortal a casa de Jordi Comas.

A mig resoldre s'ha quedat un altre cas de robatori violent amb resultat mortal: el cas de Josep Subirós, de 93 anys, que va ser trobat mort a cops al seu domicili de Vilatenim, a Figueres el 3 d'abril del 2012. Es va identificar Amar el-Ouadi com a implicat en el crim, però va fugir al Marroc, i quan el jutjat número 7 de Figueres va demanar a les autoritats judicials d'aquest país que el detinguessin, van respondre que no pensaven entregar-lo perquè no ho preveuen els convenis bilaterals. Tot indica que hi va haver més implicats en la mort de Subirós. Els assaltants van crear una macabra escena al lloc del crim: van embolicar el cos de l'ancià amb una estora i tot fa pensar que abans de marxar van fer mofa tirant puntes d'havà sobre el cos i van ficar els calçotets de la víctima dins del forn.

Mai s'han posat a disposició de la justícia tampoc els responsables de la mort de Craig Mallon, el turista escocès de 26 anys que va morir en el decurs d'una batussa nocturna de la nit del 19 de maig del 2012 a Lloret de Mar, on havia anat per celebrar el comiat de solter del seu germà.

I difícil serà resoldre el cas del cadàver esquelètic trobat a la zona de Sant Grau de Tossa de Mar perquè ni tan sols s'ha pogut identificar la víctima, que sí que se sap que va tenir una mort homicida, ja que tenia el forat d'un tret al cap.

Impune continua també l'assassinat d'Alexei Propokovitx, el rus que va ser tirotejat a Lloret de Mar el 13 de setembre del 2012. El sospitós, un armeni que se les tenia amb la víctima, es va evadir i es va dictar una ordre internacional de detenció, però el cas s'ha arxivat judicialment sense haver-lo trobat.

El cas de l'espardenyera

L'assassinat de l'espardenyera de Banyoles Concepció Reixach és el cas del 2011 que els Mossos no han aconseguit resoldre. L'únic sospitós que van arribar a imputar, Farid Jebbam, que també tenia la identitat de Josep Galí Cuenca, es va suïcidar a Barcelona i ara ja mai es podrà comptar amb el seu testimoni.

L'assassinat de la prostituta búlgara Vasirla Velicova Mantxeva, àlies Nancy, trobada morta en un canal de Roses el 15 de febrer del 2009, també va quedar impune tot i que es va arribar a detenir i empresonar Tamer Ruzhdiev Mustafov, company i proxeneta de la víctima, com a autor de l'homicidi, el jutjat va considerar que els indicis per acusar-lo eren massa febles i es va tancar el cas.

De l'any 2008, queda per resoldre un dels casos que més maldecaps ha donat als Mossos: l'assassinat de Montse Sánchez, la dependenta que van cosir a ganivetades al pàrquing del casal de Palafrugell, quan es disposava a agafar el cotxe per anar cap a casa seva a Pals. El cas està envoltat de misteri i, tot i que els investigadors hi han dedicat moltes hores de feina i que han agafat mostres d'ADN a desenes i desenes d'homes, ni tan sols se sap segur quin va ser el mòbil del crim. Un crim que, passat molt de temps, un noi va assegurar que havia vist per casualitat com el cometien dos homes que discutien amb la víctima mentre caminava cap al cotxe. La suposada arma homicida va ser localitzada anys després en un solar d'una casa i la seva mestressa, una nonagenària, el va posar al rentaplats, eliminant les porques possibilitats que quedessin empremtes dactilars o biològiques del criminal.

De José Rodríguez el 2014 a Montse Sánchez, el 2008, són dotze casos de crims sense càstig. Si ens remuntem fins al 1996, l'any que els Mossos es van estrenar a les comarques gironines, s'hi afegeixen 20 casos més que no estan resolts. I com més temps passa, menys possibilitats hi ha de resolució. Tot i que en ocasions, un cop de sort (o una delació inesperada), aporta la clau per resoldre un cas. Com va passar amb el cas d'Ana Maria Martos, que feia onze anys que era enterrada en un bidó a Lloret de Mar i va ser descoberta per una providencial trucada feta des de l'Argentina.

LA XIFRA

32
crims sense càstig
es comptabilitzen des de l'any 1996 a les comarques gironines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia