Successos

Els Mossos desarticulen una banda que traficava amb tabac des d'Andorra

Tres membres del grup han estat detinguts, entre els quals, un home de 70 anys que cedia un magatzem seu d'Artesa de Segre com a amagatall

Una operació dels Mossos d'Esquadra de la divisió d'investigació criminal de la regió policial Ponent ha servit per desarticular una banda que es dedicava a traficar amb tabac des d'Andorra. L'actuació es va fer pública ahir però va dur-se terme a finals d'abril. Tres homes, de 44, 47 i 70 anys, van acabar detinguts. Són veïns d'Andorra, el Masnou i Artesa de Segre, respectivament, i se'ls atribueix un delicte de contraban i un delicte de pertinença a grup criminal.

Les detencions són el resultat d'una investigació iniciada el mes d'octubre passat, quan els Mossos van tenir coneixement que un grup de persones estaven comerciant de manera il·legal arreu de l'Estat espanyol amb tabac provinent d'Andorra.

Les indagacions van permetre constatar l'existència d'un grup organitzat compost per almenys tres persones, cadascuna de les quals tenia una funció encomanada. Feien tres viatges setmanals i cada cop transportaven quantitats de tabac valorat en menys de 15.000 euros perquè això els permetia no ser acusats d'un delicte de contraban si eren enxampats (vegeu la peça adjunta).

Un dels integrants s'encarregava de transportar el tabac des d'Andorra fins a un magatzem d'Artesa de Segre. Per fer-ho, utilitzava un vehicle de matrícula andorrana, que disposava d'un doble fons a la part del seient posterior. Amb aquest giny es dificultava la localització del tabac en cas que els aturessin en algun control policial. Una vegada el tabac es dipositava al magatzem de la Noguera, propietat d'un dels integrants del grup, els altres membres es dedicaven a distribuir la mercaderia. En aquesta fase, per transportar el tabac a diferents punts de l'Estat espanyol, utilitzaven vehicles amb matrícula espanyola.

El 27 d'abril els Mossos van detenir un dels membres del grup quan acabava de realitzar un transport de tabac fins al magatzem. A l'interior del vehicle van intervenir tabac valorat en 7.500 euros. A més, al magatzem s'hi van localitzar 9.545 euros en efectiu. L'endemà van detenir el propietari del magatzem, un home de 70 anys, i un segon integrant de l'organització, de 47 anys i veí del Masnou.

Una estratègia per evitar la sanció penal

Un canvi normatiu de l'any 2011 va elevar notablement els requisits que calen perquè el tràfic de tabac sigui considerat delicte (possible pena de presó) i no una simple sanció administrativa (pena de multa). L'anterior norma recollia que una partida de tabac de més de 6.000 euros ja era un cas propi de contraban i des de la modificació el límit s'eleva a 15.000 euros. Els crítics mantenen que s'ha despenalitzat el tràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia