Estafa o mala gestió empresarial?

Els Mossos intenten treure l'entrellat de les denúncies dels empleats de Jordi Cantillo, que l'acusen d'haver obert crèdits fraudulentament

Treballadors sense cobrar; crèdits assignats a empleats sense el seu consentiment; acusacions de frau; detencions, etc. Aquests són alguns ingredients de la complexa trama econòmica que ha esclatat a les comarques gironines i que investiguen els Mossos. Serà un cas llarg i complicat. Al final, la policia haurà de triar entre dues opcions: ha estat una estafa de les empreses de Jordi Cantillo, de moment l'únic imputat, o simplement es tracta d'una mala gestió empresarial?

A l'inici d'aquesta setmana, els Mossos van començar a rebre denúncies dels treballadors d'Anius Finanzas, una empresa de Girona que es dedicava a anar a veure comerciants amb problemes de liquiditat i a oferir-se com a intermediària amb els bancs per si necessitaven finançament. Les denúncies asseguraven que hi havia crèdits a nom dels treballadors que s'havien obert sense el seu consentiment. Aquesta era la principal acusació, però n'hi havia d'altres com el fet que el personal no havia cobrat o que els havien obligat a signar un contracte segons el qual entraven a formar part d'una societat civil. I aquesta, segurament, era la via a través de la qual es demanaven els crèdits i també s'obrien comptes corrents als empleats. Al cap de poques hores, els afectats van anar arribant en massa a les dependències policials. Alguns afirmaven que tenien un crèdit obert irregularment i d'altres també denunciaven la seva situació perquè tenien por de ser víctimes d'aquesta suposada estafa. A banda d'Anius Finanzas, també hi havia gent de Voices of Sifredus, una empresa que ven productes electrònics per internet. Els denunciants, que tenen por que els arribi alguna quota, van donar totes les dades que coneixien dels seus caps, però la majoria coincidia a dir que el màxim responsable dels negocis era Jordi Cantillo Fontanals. Però qui era aquest Jordi Cantillo? Ningú no sabia gaire res de la trajectòria d'aquest empresari gironí, però al País Basc sí que el coneixen i molt. És un dels màxims accionistes individuals de la Real Sociedad; ha impulsat una plataforma que té per objectiu forçar la convocatòria d'eleccions al club i una de les seves empreses, Anius Finanzas, va patrocinar un altre equip de futbol: el Real Club Unión d'Irún.

L'embolic va anar augmentant i dimecres els Mossos van detenir Cantillo. Hores abans de la detenció, l'empresari va parlar amb aquest diari i va mantenir que era innocent. L'home va passar un parell de nits als calabossos fins que divendres va declarar al jutjat d'instrucció número 1 de Girona. El jutge el va deixar en llibertat, però s'haurà de presentar cada quinze dies als jutjats perquè continua imputat per un delicte d'estafa. A la sortida dels jutjats, l'empresari es va abraçar efusivament amb el seu pare, Manuel Cantillo, un home que va presidir la junta de compensació de la urbanització Mas Llunès a Bescanó i que es va veure involucrat en un litigi polèmic amb uns quants veïns.

Benet Salellas, l'advocat de Jordi Cantillo, va explicar que el cas d'Anius té tres vessants diferenciats. Per una banda, el deute que té l'empresa amb els treballadors i que Cantillo es compromet a pagar. Després hi ha la qüestió de les societats civils. Segons l'empresari, no es va forçar ningú a signar aquests documents, que havien de servir per pagar unes comissions als empleats. Finalment, i el més problemàtic, és el dels crèdits. Cantillo diu que hi ha vuit o nous persones que tenen préstecs a nom seu, però llança pilotes fora. Argumenta que ell mai no va autoritzar les operacions, que el culpable és algú altre de l'empresa i que ara s'han de depurar responsabilitats. Entén que va ser una decisió equivocada i que quan se'n va adonar va intentar arreglar-ho amb els bancs. «Fins i tot, jo tinc un crèdit del qual no en sabia res», diu Cantillo. Els crèdits eren per refinançar el deute amb els empleats. Però, per embolicar-ho encara tot una mica més, uns desconeguts van entrar en els locals d'Anius sense forçar el pany i van robar la documentació. Una altra feina de la policia serà esbrinar per què els bancs van donar el vistiplau als crèdits.

La detenció de Cantillo ha estat força comentada en fòrums de la Real Sociedad i s'insinua que els problemes amb la justícia podrien perjudicar el seu projecte esportiu. Cantillo ho nega, però reconeix que «cada vegada m'apartaré més d'aquest món.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.