Successos

Retirada d'armes al museu de la retirada de Camprodon

La Guàrdia Civil escorcolla durant tot el dia el museu d'Alexandre Cuadrado on s'exposa material bèl·lic que va ser abandonat al Ripollès el 1939 i requisa el material potencialment perillós

La Guàrdia Civil va escorcollar ahir durant tot el dia el museu de la retirada de Camprodon i l'habitatge del seu propietari, Alexandre Cuadrado, per comprovar si el material de guerra que s'hi exposa pot suposar un perill i si les armes estan degudament inutilitzades per poder ser exposades com a peces de museu o si, per contra, encara tenen capacitat d'ús i poden ser perilloses.

El museu de la retirada de Camprodon, situat a l'antic taller Cuadrado, al carrer València, en ple centre de la població, és un local un xic peculiar, com ja denota el rètol de l'entrada: “Horari: obro i tanco quan puc.” Ahir, teòricament el museu era tancat, però la porta era mig oberta i un mestre de l'escola va entrar per demanar documentació a l'amo del museu. Li va costar trobar Cuadrado enmig de l'acumulació de material d'exposició, i quan va aparèixer ho va fer darrere d'un guàrdia civil i es va excusar de no poder-lo atendre amb un simple: “Problemes, noi!” Es referia a la inspecció que els agents de paisà estaven fent dins del museu mentre un cotxe patrulla i dos agents uniformats custodiaven, molt discretament, l'entrada del museu des de la cantonada de la plaça. La inspecció va durar tot el dia i els guàrdies van demanar a Cuadrado que els mostrés totes les armes i el material de guerra exposat, i també el que no hi havia exposat, per comprovar-ne l'estat, i van comissar les armes i el material explosiu potencialment perillós perquè estava en condicions de disparar o d'explotar.

La Guàrdia Civil feia temps que tenia l'ull posat en el museu de la retirada de Camprodon, arran de les sospités que part del material exposat o emmagatzemat podia ser perillós, ja sigui per als visitants o per a la mateixa població, en el cas, per exemple, que es declarés un incendi a l'edifici. Un altre risc potencial que es valora a l'entorn del museu, que no disposa de mesures de seguretat, és el robatori d'armes o explosius amb finalitats malèvoles.

El museu vol ser un testimoni de la història i mostra, a part d'estris, armes i explosius abandonats durant l'èxode dels republicans cap a França recollits durant vint anys de caminades per les muntanyes per Cuadradro i el seu company Lluis Bassaganya, documentació sobre els darrers moments de la Guerra Civil a la vall de Camprodon, en forma de planes de diari o cartells propagandístics, aparells de ràdio (llavors prohibits), màquines d'escriure, motos utilitzades per les forces combatents, peces de l'avió britànic pilotat per dos americans que es va estavellar a Llanars, i una placa d'homenatge als dos pilots morts, un taxi històric que havia estat eina de treball de la família Cuadrado...

LA DATA

23.11.15
La Guàrdia Civil
va estar tot el dia escorcollant el museu de la retirada de Camprodon

Pistoles dels “guàrdies maquis”

Una de les col·leccions que els promotors del museu mostren amb més orgull és la vitrina de les pistoles. Una de les peces més destacades, trobada amagada a sota d'una pedra, va ser una pistola Isard, un model que fabricava la comissió d'indústria de guerra de la Generalitat de Catalunya, la comissió que encapçalava Josep Tarradellas i que va reconvertir un grapat d'indústries metal·lúrgiques en fàbriques d'armes. La pistola Isard era una arma de luxe, només se'n van fer 207 i es fabricaven en una indústria del carrer Perill de Barcelona. La troballa de la pistola la van fer Lluís Bassaganya i Cristophe Bartre.

Al museu de la retirada també s'hi exposen pistoles del tipus que utilitzaven el maquis però que en la postguerra utilitzaven els guàrdies civils que es feien passar per maquis per combatre aquests; perquè l'arma no els delatés, n'utilitzaven del mateix tipus que els maquis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia