Societat

Consum

Manualitats a l'alça

Segones oportunitats

Creix el nombre de tallers i d'empreses de manualitats

Els professionals de l'artesania afirmen que el suprareciclatge està en auge a conseqüència de la combinació de la moda ‘vintage' i la conscienciació ecològica

Les fires d'artesaniasón l'indret de demostració i promoció de tallers que es basen només en el lloc web

Mariona Mercader, la
seva mare i les seves dues tietes, l'Àngels, la Gemma i la Núria, formen 4 Racons, un negoci que organitza tallers de manualitats. Com transformar una llauna de conserves en una làmpada o com fer una tirallonga lluminosa a partir de càpsules de cafetera són algunes de les propostes dels cursets. Totes les creacions tenen com a principi el reciclatge creatiu, que ara també s'anomena suprareciclatge o upcycling.

Com explica la Gemma, això de l'upcycling “no és només reciclatge” i va més enllà d'aprofitar objectes antics per crear-ne de nous. El suprareciclatge “ha d'aportar alguna cosa més a l'objecte vell”, un afegit que ha de fer del resultat un estri o bé més maco o més útil. El concepte suprareciclatge es consolida cada cop més tant a casa com a forma de negoci. A més, el nombre de fires relacionades amb aquesta tendència també està en augment. Ara trobem des de fires com el Handmade Festival de Barcelona, que reuneix moltes empreses de DIY (Do it yourself o ‘fes-ho tu mateix'), fins a d'altres com el Drap Art, que potencia la
trobada entre art i reciclatge.

El creixent interès per aquesta tendència fa que més persones es llancin a la creació de tallers de manualitats. Però la Gemma, entusiasta, no es preocupa per la possible competència. Ella creu que 4 Racons es diferencia de la resta perquè els tallers que ofereixen són molt propers. Hi ha cursets tant per a grups d'amics com per a empreses. A més, també venen els seus propis productes fets a mà, la majoria dels quals són demanats per encàrrec i personalitzats, característica que les distingeix de
la resta de negocis artesanals.

“Ja fa tres anys que 4 Racons és una empresa SCP (societat civil particular)”, recorda la Gemma. En un principi totes quatre tenien la idea de muntar una empresa d'activitats per a famílies i, de mica en mica, el projecte es va anar convertint en els tallers de manualitats per a tot tipus de persones. Durant un curt període, 4 Racons va tenir el seu propi taller físic, però els costos de manteniment i els requisits de normatives legals van fer que l'empresa prescindís del local. Ara el negoci és només en línia i imparteixen els tallers a casa seva, a la dels clients o en fires d'artesania, manualitats o reciclatge. Encara que totes quatre encara depenen d'altres feines, el negoci els funciona força bé i “el pròxim pas és tornar a tenir un indret físic que, aquest cop, estigui a peu de carrer”.

Moda o sostenibilitat

La creixent tendència de la cultura vintage fa dubtar si l'auge del reciclatge creatiu és només una moda o sorgeix de la preocupació per viure en un planeta sostenible. Tant les 4 Racons com altres treballadors de negocis vinculats al reciclatge defensen que és més aviat una barreja dels dos factors. Oriol Piquet és nebot d'en David, un dels dos artistes que porten el projecte Dr. Únic. La marca aplica el suprareciclatge a l'art i el disseny. En David i l'Ignasi busquen aixetes, teteres, raquetes de tennis i altres objectes antics per crear noves peces, com ara miralls o làmpades. I l'Oriol, que els ajuda en la gestió de l'empresa, creu que a part de la moda vintage, la gent també es preocupa de no llençar coses que després contaminaran.

Sovint els truquen persones que abans de llençar estris que no utilitzen, s'estimen més renovar-los i convertir-los en d'altres que siguin útils i així contribuir al desenvolupament sostenible. Ara bé, també hi ha talleristes amb opinions més contundents. En Sergio, que treballa a El patio de mi casa, empresa de taller de manualitats, creu que el factor que impulsa el reciclatge creatiu és,
rotundament, “la moda”.

En femení

Als diferents tallers d'aquesta tendència les dónes són les que més s'hi apunten. “Et diria que el 98% són dones”, assegura en Sergio. La Gemma de 4 Racons també ho veu així i ho atribueix al fet que el concepte de taller, en general, sembla ser més de dóna. Potser ho és per la “creativitat” que caracteritza les dones i perquè sempre “gaudeixen en veure la feina acabada”. “Quantes dones i quants homes s'apunten a classes d'anglès?” es pregunta per mostrar que això no passa només als tallers de manualitats, sinó en moltes altres activitats.

A més, una de les temàtiques que més predomina en aquests cursets és la relacionada amb la maternitat. Les joguines per a bebès i àlbums de fotos que relaten la història d'un embaràs són alguns dels regals personalitzats més demanats a 4 Racons. Altres temàtiques predominants són els casaments, sovint més relacionats amb la feminitat, per als quals es demana decoració
o regals per als nuvis.

Les fires de reciclatge, artesania o manualitats són una mena d'aparador per a aquests petits negocis. Molts funcionen només per plataformes d'internet i als festivals tenen l'oportunitat de donar-se a conèixer de manera més directa. Oriol explica que a Dr. Únic tot es crea al garatge del seu oncle i no tenen botiga o galeria pròpies. Exposen els seus objectes en dues o tres botigues i, per tant, el seu lloc web és gairebé l'únic aparador de què disposen.

Aquest any els dissenyadors van tenir, per primer cop, una parada al Handmade Festival, que té lloc a principis d'abril, ja que la mateixa organització de la fira els va convidar a animar-se. L'Oriol creu que els resultats d'haver-hi assistit han estat molt positius. Més que vendre productes, el que es fa a les fires és publicitat, explica. La gent que hi va els coneix per primera vegada i potser en un futur, en trobar algun objecte vell que no utilitzen, els truquen per saber què en poden fer, d'allò. De la mateixa manera, els treballadors d'El patio de mi casa han constatat que els mesos següents després d'haver assistit a una fira reben més trucades i hi ha més gent interessada en els seus tallers. I el mateix passa amb 4 Racons.

Alguns creuen que si les empreses de suprareciclatge estan en auge és perquè amb la crisi econòmica, que ha destruït tants llocs de treball, la gent ara disposa de més temps lliure. Però tot i que això és cert, també és veritat que del hobby s'està passant al negoci i, gràcies als tallers, l'artesania és un sector que torna a estar en expansió.

300
activitats
relacionades amb el món del 'fes-ho to mateix' ofereix el Handmade Festival que té lloc a Barcelona a principis d'abril. Les activitats es divideixen en vuit seccions: fil, paper, bricolatge, decoració, jardineria, cuina, casaments i infantil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona