Societat

Medi ambient

Tracten 10.200 hectàrees de la Catalunya Central contra la processionària

La fumigació començarà la setmana que ve i afectarà unes 4.200 hectàrees del Berguedà i 6.000 del Solsonès

S'allargarà en funció de les condicions del temps

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat començarà la setmana vinent el procés de fumigació d'unes 8.250 hectàrees de la Catalunya Central per controlar la plaga de la processionària. En concret, el tractament afectarà unes 4.200 hectàrees del Berguedà i 4.050 del Solsonès. En aquestes dues comarques hi ha alguns dels boscos més afectats per la processionària de tot el país.

Montmajor, l'Espunyola, la Quar, Serrateix, Borredà i Vilada són els municipis del Berguedà on es faran fumigacions, mentre que Navés, Cardona, Castellar de la Ribera, Solsona, Lladurs i Olius són els del Solsonès on també se'n faran. Les grans fumigacions seran a Navés i Borredà, però també n'hi haurà d'importants a Montmajor, l'Espunyola i Serrateix.

La durada del tractament es preveu que sigui d'un mes, però el període queda sotmès en tot moment a variacions en funció de les condicions del temps. D'altra banda, el producte que s'hi utilitzarà és el Bacillus thuringiensis var. Kurstaki, un producte biològic compatible amb l'agricultura i la ramaderia ecològica.

Pel que fa al nombre d'hectàrees concret en cada punt del territori, la Generalitat preveu fumigar unes 2.900 hectàrees de bosc a Navés i unes 1.900 a Borredà. Una altra actuació important és la que es preveu fer a la zona que comprèn l'Espunyola, Montmajor i Serrateix. En aquest cas, el Departament d'Agricultura confia poder fumigar unes 2.000 hectàrees en total, aproximadament.

La processionària es va expandir per bona part del Berguedà i el Solsonès des de principis d'aquest 2016. Es tracta d'una eruga nocturna que es diu així perquè es desplaça en grup, com ara una processó. Durant la seva vida passa per quatre fases: ou, eruga, crisàlide i papallona. Malgrat tot, és en la fase d'eruga quan fa més mal als pins. Se'n menja les fulles i els pot afectar greument si ho fa de manera repetida.

Borredà respira tranquil

Borredà ha estat un dels municipis que més ha insistit al Departament d'Agricultura perquè iniciés la fumigació dels terrenys afectats per la processionària. De fet, el seu alcalde, Joan Roma, es va erigir fa unes setmanes en portaveu dels municipis del Berguedà per recordar al departament que “aquesta època és ideal per poder actuar contra la plaga”.

En l'última carta que va enviar a la consellera Serret, Roma explicava que la processionària pot morir amb temperatures extremes o per fumigació. Els dos darrers hiverns han estat més suaus del que s'esperava, i això ha fet que la plaga es propagués. Aquest era un dels motius que l'alcalde de Borredà utilitzava per justificar l'actuació. L'altre té a veure amb el turisme: segons ell, “molts turistes canvien de destinació quan s'assabenten que els boscos estan afectats per la plaga”.

LA XIFRA

2.900
hectàrees
són les que es preveu fumigar a Navés. És el municipi més afectat de la Catalunya Central.

LA XIFRA

12
municipis del Berguedà i el Solsonès
tenen boscos que seran fumigats durant el mes que ve.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós