Societat

trànsit

campanya de prevenció

Interior demana prudència a la carretera durant el doble pont

El conseller Jordi Jané presenta el dispositiu especial de trànsit per a les festivitats de la Constitució i la Immaculada

L'SCT preveu que uns 490.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre divendres i dissabte al migdia

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha emplaçat aquest dijous els conductors a extremar la precaució a la carretera i a evitar les distraccions al volant durant el doble pont amb motiu de les festivitats de la Constitució espanyola i la Immaculada Concepció.

Jané ha presentat aquest migdia a la seu del departament el dispositiu especial de trànsit amb motiu de l'“aqüeducte” de desembre, que comença demà divendres a les tres de la tarda i finalitza a la mitjanit del diumenge 11 desembre. La coincidència d'aquest període festiu amb una mobilitat pròpia d'hivern fa esperar que els principals problemes viaris es concentrin a les vies que connecten amb la muntanya, com la C-16, la C-17 i els accessos a Andorra.

L'operatiu consta de dues fases diferents. El Servei Català de Trànsit (SCT) calcula que en la primera, del 2 al 6 de desembre, al voltant de 490.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les tres de la tarda de divendres i les tres de la tarda de dissabte, 3 de desembre. S'espera que part d'aquests vehicles tornin als seus punts d'origen el diumenge 4 i dimarts 6 de desembre.

Pel que fa a la segona part del pont, del 7 a l'11 de desembre, es preveu que uns 410.000 vehicles es mobilitzin des de l'àrea d'influència de la capital catalana entre les tres de la tarda de dimecres, 7 de desembre, i les tres de la tarda de dijous, 8 desembre. Per al dimecres s'espera que la mobilitat sigui similar a un dia laborable. La tornada d'aquesta segona fase es concentrarà al diumenge 11.

El conseller d'Interior ha destacat que “demà ens trobem amb l'inici d'un cap de setmana especial en tant que és l'entrada atípica a molts dies festius amb doble pont o un aqüeducte que a efectes de mobilitat farà que sigui un cap de setmana amb molts desplaçaments”. Ha explicat que la mobilitat estarà marcada “per tres factors”: “La configuració dels festius que comportarà més desplaçaments que altres anys, la presència de neu a la muntanya i l'obertura dels comerços en dies festius per Festes de Nadal que comportarà una major mobilitat en entorns urbans”.

Mobilitat hivernal

Tot i que el doble pont de desembre es produeix encara durant la tardor, és el primer període festiu amb una mobilitat pròpiament d'hivern. D'aquesta manera, les vies més conflictives són les que accedeixen a les zones de muntanya i a les estacions d'esquí. En aquest sentit es preveu que les carreteres que poden registrar més problemes viaris seran la C-16, C-17, C-14, i l'A-2. També l'N-145 i N-260 d'accés a Andorra i entre Campdevànol i Ripoll.

Un altre factor és la coincidència amb el tret de sortida de la campanya comercial de Nadal. Per aquest motiu, als desplaçaments de llarg recorregut s'hi afegiran trajectes curts amb increments en la mobilitat al voltant dels centres comercials oberts aquests dies festius. Així mateix, seran focus d'atracció les poblacions en les quals es fan fires tradicionals, com la de l'Avet a Espinelves (del 3 al 11 de desembre), el Mercat Medieval de Vic (del 3 al 6 de desembre) i la Fira de Santa Llúcia de Canyelles (el 3 i 4 de desembre), amb possibles afectacions viàries a les carreteres C-25, C-17 i C-15, respectivament.

Per tal de minimitzar les afectacions viàries en aquestes vies, Trànsit establirà diverses mesures especials de circulació. En les dues fases de sortida s'anul·laran els carrils ràpids a la C-16 a Berga en sentit nord i s'obrirà el carril Bus-VAO de la C-58 a tots els vehicles en sentit sortida. Per a les dues operacions retorn s'instal·laran mesures a la C-16 a Berga i Cercs i a la C-55 a Manresa, on s'anul·laran els carrils ràpids i els girs a l'esquerra als accessos a Berga i s'obrirà el carril Bus-VAO de la C-58 a tots els vehicles d'entrada a Barcelona. A més, s'actuarà a a la C-17 a Ripoll, on s'invertiran les prioritats de pas a les rotondes en el tram previ a l'autovia per afavorir la mobilitat en sentit sud, i minimitzar així les congestions de tornada i els temps de demora a la C-17 i N-260. Finalment, s'establiran restriccions especifiques a la circulació de vehicles pesants dissabte 10 i diumenge 11 de desembre.

Dispositiu de seguretat

El titular d'Interior ha anunciat que el dispositiu especial que l'SCT posarà en marxa aquest divendres en col·laboració amb Mossos d'Esquadra mobilitzarà un total 3.994 agents (una mitjana de 394 diaris), 2 mitjans aeris i 15 equips de senyalització fins a l'11 de desembre.

Al llarg de tot el pont es realitzaran 3.169 controls policials, dels quals 879 seran de drogoalcoholèmia, 775 de distraccions, 425 de velocitat, 524 de seguretat passiva, 243 de transports i 323 de PREMOT (motoristes). “Farem més controls perquè tot i que les dades marquen una disminució de les víctimes mortals no podem abaixar la guàrdia hi volem incidir per generar conscienciació”, ha indicat el conseller. “Hi haurà més mobilitat i per tant més possibilitats de tenir accidents de trànsit. L'objectiu del departament és que la gent sigui a casa per Nadal i no haguem de lamentar més morts i/o ferits greus”, ha subratllat Jané.

Jané apunta la boira com a principal causa de l'accident mortal de Manresa

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha apuntat la boira espessa com a principal causant de l'accident que aquest matí ha provocat la mort de dues persones a la carretera C-37, a Manresa.

Els fets han tingut lloc a primera hora d'aquest matí, quan una furgoneta hauria envaït el carril contrari xocant frontalment contra una altra furgoneta i ha provocat la mort dels dos conductors. Posteriorment, una tercera furgoneta els ha pogut esquivar, mentre que el turisme que viatjava al darrere no els ha pogut evitar i ha xocat contra les dues primeres, amb el resultat d'un ferit lleu.

Jané ha aprofitat per fer una crida als conductors perquè extremin la prudència a la carretera davant les inclemències meteorològiques com la neu o la boira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA