Societat

Carrosses i comparses a punt per envair carrers

Amb més de 80 colles i l'increment de premis, el 40è carnaval de Platja d'Aro és un dels grans protagonistes del cap de setmana

Palamós aprofita al màxim la festa amb noves propostes

Com mana la tradició, el dijous gras va encetar ahir la programació de molts carnestoltes que se celebren a les comarques gironines. I és que, al marge de les disfresses, la cultura gastronòmica està estretament lligada a la celebració, amb la botifarra d'ou i la truita o bé àpats col·lectius com el Ranxo de Vidreres i Capmany, la Xuia d'Agullana, l'Arrossada d'Albons o la Sopa de Verges, acompanyats tots per diverses activitats. Tot i així, les grans protagonistes del carnaval són les rues, que en molts llocs arriben aquest cap de setmana. Molt populars són les de la costa del Baix Empordà, que avui enceta Sant Feliu de Guíxols amb la desfilada de 63 colles i, com a novetat, la recuperació de l'antic recorregut que enllaça la carretera de Girona amb el final de la rambla Vidal. Demà arriba la més multitudinària, la de Platja d'Aro, que continua amb doble rua de carrosses i comparses: al matí hi desfilen una desena de colles, a tall d'exhibició, i a la tarda, la setantena que aspiren als premis en la modalitat de concurs. Aquest any se celebra la 40a edició de la festa, amb una vintena d'activitats. Per això, s'ha reeditat en format postal la col·lecció de tots els cartells d'aquestes quatre dècades, i en el transcurs de la rua hi actuarà la banda musical suïssa Unschlyssige 92, que ja hi va participar ara fa, justament, 25 anys. A més, aquest any s'incrementa el valor dels premis i conjuntament superen els 8.000 euros, en cinc categories: carrossa gran, petita, comparses, colles locals i disfressa, aquesta darrera de nova creació. També s'hi incorpora un nou guardó amb premi únic a la millor colla que participi per primera vegada en la rua. Altres cites del carnaval baix-empordanès d'aquest cap de setmana són a Torroella de Montgrí i l'Estartit, Sant Antoni de Calonge, Santa Cristina, Begur, la Bisbal, Verges o Palamós. Aquesta última població celebra la 35a edició amb la incorporació de moltes més activitats per “allargar la festa i aprofitar al màxim els dies festius”, segons l'organització. Així, s'ofereix una programació molt completa amb noves propostes, com ara la benvinguda al carnaval, una exposició de disfresses històriques o un concurs de disfresses d'animals domèstics, i la recuperació d'actes com ara la rua infantil o la cursa de disfresses. La gran rua tindrà lloc demà a la tarda, en què lluiran disfressa, coreografia i carrossa una seixantena de colles, principalment de Palamós, però també de pobles de la zona. Durant la rua i a la zona del pàrquing de la Planassa, hi haurà una zona d'ambient amb música i food trucks. L'endemà, diumenge, continua la passarel·la de disfresses amb la rua clàssica matinal. Més tard comença l'esperada exhibició de comparses, un acte inèdit que no fa cap més carnaval de la Costa Brava en què les colles mostren coreografies especials per a l'ocasió.

El carnaval també arriba al sud

J.P.

Més de 15.000 persones es preveu que s'apropin per viure el carnaval de la Costa Brava Sud, format per les poblacions de Lloret de Mar, Tossa i Blanes. Aquesta última població ha decidit apostar per rellançar els actes carnavalescos i gairebé ha doblat el pressupost que hi va destinar l'any passat. La novetat més destacada és el canvi d'escenari: les activitats de la tarda-nit de dissabte es traslladen a la ciutat esportiva. La rua, que canvia de recorregut, serà diumenge i hi participaran 22 carrosses i 14 colles. A Lloret serà dissabte, a les 16 h, i diumenge a les 12 h, i tindrà més de 25 carrosses i comparses –destaca el concurs de disfresses al carrer, cada any amb més participació–. Finalment, a Tossa, el gran dia de carnaval serà l'11 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia