Societat

Municipal

Un nou zoo per iniciativa popular

Entitats animalistes busquen 12.000 firmes per avalar un nou model de parc amb el suport d'Ada Colau

El pla aposta per l'educació, la tecnologia i la conservació en origen, i veta espectacles i cria en captivitat

Un parc més ciutadà, més en harmonia amb els paràmetres ètics i científics del segle XXI, més educatiu i amb més espècies autòctones, i que aposti a fons, no com una acció més, per plans de conservació d'espècies en perill desplegats en els seus hàbitats originals. Aquest és el nou model de zoològic pel qual aposta el govern d'Ada Colau a Barcelona. La proposta que el sistematitza, però, no és seva, no surt de dins el consistori, com els anteriors plans de futur del parc dissenyats pels alcaldes socialistes i pel convergent Xavier Trias. La iniciativa, aquest cop, és ciutadana. El projecte, batejat Zoo21 com la plataforma creada ad hoc per impulsar-lo, sorgeix de l'entitat animalista Libera! i la Fundació Franz Weber, i el seu recorregut serà similar al d'una iniciativa legislativa popular, però en clau local. Si obté 12.000 signatures, la proposta serà debatuda i votada en el ple municipal. La recollida de firmes està previst que s'iniciï entre el 8 i el 15 de març.

La legislació europea defineix els zoològics com a establiments on es mantenen “animals vius d'espècies silvestres per a la seva exposició al públic”. I, des del 1999, incorpora l'obligació que fomentin l'educació en la biodiversitat i participin en programes de conservació o reintroducció d'animals en el medi natural. El pla ciutadà vol deixar definitivament enrere la definició i fer d'aquestes obligacions el cor del zoo, concebut com un “centre de rescat, recuperació i acollida” en la proposta que fa la plataforma per modificar l'article 32 de l'ordenança d'animals, el que fa referència al parc.

L'ordenança ja estableix ara l'aposta per la conservació d'espècies i dels seus ecosistemes naturals, per “la recerca científica i biològica que pugui contribuir a la conservació de la biodiversitat” i per “l'educació pública sobre la necessitat de la conservació del valor de la natura”, però els impulsors de la iniciativa entenen que per ara el compliment d'aquests preceptes està en entredit. Segons un informe elaborat per Zoo21, el 79% dels 2.214 animals que viuen al zoo de Barcelona no estan dins cap programa de conservació de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris.

Zoo21 proposa que sempre que sigui possible, els animals siguin transferits als hàbitats originaris o a santuaris, refugis o reserves, i que no se n'adquireixin de nous excepte si es tracta d'exemplars decomissats o si l'objectiu és la recuperació, cura i assistència. També vol vetar la cria en captivitat i els espectacles amb animals, als quals el consistori ja va renunciar el mandat passat.

La intenció és donar a la campanya abast internacional, perquè el plantejament conservacionista de la proposta requereix treball en xarxa i a gran escala. La idea és que si cada zoo impulsa un programa de conservació en origen i el documenta amb material audiovisual, els continguts es poden compartir i emetre en cada recinte amb fins educatius. Els vells xous de naturalesa circense amb dofins o balenes serien així substituïts per espectacles immersius que aprofitarien les possibilitats de la realitat virtual.

El coordinador de la plataforma, Leonardo Anselmi, insisteix, però, que, si el pla prospera, no deixarà d'haver-hi animals al zoo barceloní, que seria clau de volta d'aquesta nova xarxa internacional. De fet, la majoria dels que hi ha seguiran sent-hi fins a la mort, perquè als nascuts en captivitat no se'ls pot reintroduir. “L'única alternativa seria enviar-los a un altre zoo”, al·lega Anselmi, que admet un viratge ideològic: “Jo vinc de la radicalitat. Fa anys sí que advocava per tancar el zoo.” Ara ja no, aposta per un canvi. Radical, això sí, tot i que “progressiu”, concedeix.

El text especifica que la reconversió no tindrà afectacions laborals, un gest per combatre les reticències que pugui generar la proposta entre la plantilla, que inclou un últim canvi no menor: en dos anys, el parc deixaria d'estar en mans de B:SM, l'empresa pública que també gestiona el Tibidabo, el Park Güell, el Bicing o els pàrquings municipals, per dependre en última instància de la Fundació Barcelona Zoo, ja existent però que incorporaria un representant de Zoo21.

Suports transversals

Els impulsors de la iniciativa –tercera més votada en el procés participatiu per dissenyar el pla d'actuació municipal del mandat– són els mateixos que el 2010 van aconseguir per la via d'una iniciativa legislativa popular la prohibició dels toros a Catalunya. “Allò ens va donar molta experiència”, diu Anselmi, que explica que ja tenen més de 400 voluntaris per recollir firmes i esperen arribar als 600. La plataforma dona per fet que obtindrà les 12.000 necessàries, i ja té la benedicció, anunciada al setembre, del partit de Colau, Barcelona en Comú, i la del govern municipal. Al capdavall, la proposta està perfectament alineada amb les conclusions presentades fa dos mesos pel Grup de Treball del Zoo impulsat per l'Ajuntament.

Els animalistes han mantingut converses amb tots els grups municipals, tan positives en la majoria de casos, diu Anselmi, que li fan augurar una aprovació abans de final d'any i “amb un consens polític molt ampli”. No en va, entre la vintena de personalitats que ja han explicitat el suport a la iniciativa, a més de l'exdirectora del zoo Carmen Maté; la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez; músics com Gerard Quintana; actors com Jordi Rios, Mónica Pérez o Núria Gago, o periodistes com Daniel Domenjó o Pilar Rahola, hi ha l'excap de files municipal d'ERC i expresident del zoo Jordi Portabella; l'exedil convergent i advocada Magda Oranich; el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i la vicepresidenta Neus Munté.

Valorem positivament que la ciutadania assumeixi el lideratge en propostes com aquesta
Janet Sanz
Tinent d'alcalde d'ecologia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia