Medi ambient

Ensenyen a les vaques a utilitzar el vàter per reduir la contaminació per amoníac

En filtrar-se al sòl aquest compost químic es converteix en òxid nitrós, el tercer gas d’efecte hivernacle més contaminant desprès del metà i el diòxid de carboni

Els investigadors han ensinistrat en poques setmanes la majoria de vedelles d’una granja alemanya a fer servir la latrina, cosa que permet recollir i tractar els residus

L’amoníac de les excrecions de les vaques no contribueix directament al canvi climàtic, però quan es filtra al sòl es converteix en òxid nitrós, el tercer gas d’efecte hivernacle més contaminant. Per a evitar aquest mal indirecte, en una granja d’Alemanya han ensinistrat a les vaques a anar al vàter. L’objectiu és simple: evitar que s’acumulin i propaguin pel sòl la femta i orina d’aquests animals, que combinats generen amoníac, un gas que contamina el sòl i els cursos d’aigua locals.

Els microbis converteixen l’amoníac derivat dels excrements bovins que s’ha filtrat al sòl en òxid nitrós, el tercer gas d’efecte d’hivernacle més important després del metà i el diòxid de carboni. L’agricultura és la major font d’emissions d’amoníac, i la ramaderia representa més de la meitat d’aquesta contribució.

La idea és d’un equip internacional d’investigadors de l’Institut de Recerca de Biologia d’Animals de Granja (FBN) d’Alemanya i de la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda), els detalls de la qual es publiquen avui a la revista Current Biology.

L’estudi ha demostrat que les vaques poden ser entrenades per a anar al vàter, la qual cosa permet recollir i tractar els residus, mantenir l’estable net, reduir la contaminació de l’aire i crear granges més obertes i respectuoses amb els animals.

“Normalment s’assumeix que el bestiar no és capaç de controlar la defecació o la micció, però el bestiar, com molts altres animals o animals de granja, és bastant intel·ligent i pot aprendre molt. Per què no podrien aprendre a utilitzar el vàter?”, planteja Jan Langbein, psicòleg animal de l’FBN i autor principal de l’estudi.

Per ensenyar els vedells a fer les seves necessitats, els investigadors van idear l’entrenament “MooLoo” que bàsicament consistia a recompensar les cries quan orinaven a la latrina i aconseguir que associessin el fet d’orinar fora de la latrina amb una experiència desagradable.

“Com a càstig, primer vam utilitzar uns auriculars en l’oïda i vam reproduir un so molt desagradable cada vegada que orinaven fora. Pensàvem que això castigaria els animals, no de forma massa aversiva, però no els feia res. Al final, un rajolí d’aigua va funcionar bé com a dissuasió suau”, explica Langbein.

A les poques setmanes, els investigadors havien ensinistrat onze de les setze vedelles de la granja que, sorprenentment, van mostrar un nivell de rendiment comparable al dels nens i superior al dels nens molt petits.

Ara que els investigadors saben com entrenar les vaques perquè facin les seves necessitats, volen traslladar els seus resultats a granges reals i explotacions ramaderes amb l’ànim que “en uns anys totes les vaques vagin al vàter”, conclou Langbein.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres