Medi ambient

Ensenyen a les vaques a utilitzar el vàter per reduir la contaminació per amoníac

En filtrar-se al sòl aquest compost químic es converteix en òxid nitrós, el tercer gas d’efecte hivernacle més contaminant desprès del metà i el diòxid de carboni

Els investigadors han ensinistrat en poques setmanes la majoria de vedelles d’una granja alemanya a fer servir la latrina, cosa que permet recollir i tractar els residus

L’amoníac de les excrecions de les vaques no contribueix directament al canvi climàtic, però quan es filtra al sòl es converteix en òxid nitrós, el tercer gas d’efecte hivernacle més contaminant. Per a evitar aquest mal indirecte, en una granja d’Alemanya han ensinistrat a les vaques a anar al vàter. L’objectiu és simple: evitar que s’acumulin i propaguin pel sòl la femta i orina d’aquests animals, que combinats generen amoníac, un gas que contamina el sòl i els cursos d’aigua locals.

Els microbis converteixen l’amoníac derivat dels excrements bovins que s’ha filtrat al sòl en òxid nitrós, el tercer gas d’efecte d’hivernacle més important després del metà i el diòxid de carboni. L’agricultura és la major font d’emissions d’amoníac, i la ramaderia representa més de la meitat d’aquesta contribució.

La idea és d’un equip internacional d’investigadors de l’Institut de Recerca de Biologia d’Animals de Granja (FBN) d’Alemanya i de la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda), els detalls de la qual es publiquen avui a la revista Current Biology.

L’estudi ha demostrat que les vaques poden ser entrenades per a anar al vàter, la qual cosa permet recollir i tractar els residus, mantenir l’estable net, reduir la contaminació de l’aire i crear granges més obertes i respectuoses amb els animals.

“Normalment s’assumeix que el bestiar no és capaç de controlar la defecació o la micció, però el bestiar, com molts altres animals o animals de granja, és bastant intel·ligent i pot aprendre molt. Per què no podrien aprendre a utilitzar el vàter?”, planteja Jan Langbein, psicòleg animal de l’FBN i autor principal de l’estudi.

Per ensenyar els vedells a fer les seves necessitats, els investigadors van idear l’entrenament “MooLoo” que bàsicament consistia a recompensar les cries quan orinaven a la latrina i aconseguir que associessin el fet d’orinar fora de la latrina amb una experiència desagradable.

“Com a càstig, primer vam utilitzar uns auriculars en l’oïda i vam reproduir un so molt desagradable cada vegada que orinaven fora. Pensàvem que això castigaria els animals, no de forma massa aversiva, però no els feia res. Al final, un rajolí d’aigua va funcionar bé com a dissuasió suau”, explica Langbein.

A les poques setmanes, els investigadors havien ensinistrat onze de les setze vedelles de la granja que, sorprenentment, van mostrar un nivell de rendiment comparable al dels nens i superior al dels nens molt petits.

Ara que els investigadors saben com entrenar les vaques perquè facin les seves necessitats, volen traslladar els seus resultats a granges reals i explotacions ramaderes amb l’ànim que “en uns anys totes les vaques vagin al vàter”, conclou Langbein.Una mare denuncia que l’exmarit s’ha endut el fill de 10 anys fora de Catalunya i no en sap res des de finals d’agost

Caldes de Montbui

Level reprendrà els vols entre Barcelona i Los Angeles el 28 de març amb quatre viatges a la setmana

Barcelona

UNICEF demana una “distribució equitativa” de les vacunes als països d’ingressos més baixos

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel mig ennuvolat

Barcelona

L’Audiència de Barcelona ordena al jutjat que investigui un mosso per detenció il·legal d’un activista prohabitatge

Barcelona

Absolt l’últim CDR jutjat per encadenar-se a les escales del TSJC

Barcelona

El Procicat aprova ampliar l’aforament de l’oci nocturn al 80% i el dels gimnasos al 100%

Barcelona

L’Audiència de Girona es queda sense llum i suspèn el judici a un catedràtic de la UdG acusat de malversació

Girona

Desarticulen una organització dedicada al tràfic de cocaïna a Terrassa

barcelona