Medi ambient

Palafrugell rescindirà per avançat el contracte de neteja d’acord amb Urbaser

Govern local i empresa coincideixen que la concessió vigent fins al 2023 “no dona per a més”, mentre negocien la indemnització

Ara l’executiu debat amb oposició i veïns el nou model

La concessió del servei de recollida i residus i neteja viària de Palafrugell “no dona per a més”, sentencia l’alcalde, Josep Piferrer. I l’empresa adjudicatària, Urbaser, s’ha avingut a una rescissió anticipada i pactada del contracte, que va entrar en vigor el 2015 i, teòricament expiraria el 2023 –amb dues pròrrogues anuals extres possibles–. Piferrer, però, diu que els responsables de l’empresa també veuen l’acord “deficitari”. “Ells hi perden i nosaltres anem mal servits”, resumeix el batlle.

Malgrat el consens entre lesdues parts, l’alcalde admet que encara s’ha de definir els termes econòmics de la rescissió, en forma d’indemnització a pagar pel consistori. “La xifra final dependrà de l’inventari de vehicles, maquinària o contenidors que es puguin aprofitar”, bé al municipi, o bé en altres concessions d’Urbaser.

Futur contracte, a debat

Piferrer diu que aquesta setmana ja han presentat a l’oposició les conclusions d’un estudi que han encarregat sobre les possibilitats de recollida en el futur. I la vinent reuniran els consells de nuclis –Calella, Llafranc, Tamariu i Llofriu– i representants veïnals dels barris per consensuar, posteriorment, el detall en cada zona.

Hi ha diferents pros i contres i marge de millora, però Piferrer admet que el preu del servei, en qualsevol dels escenaris, s’encarirà: “Sense tocar gaire res, ens n’anirem a cinc milions a l’any”, admet. I ara estan en tres milions llargs anuals, però amb situacions de col·lapse freqüents tant al nucli central com al litoral, a l’estiu i en períodes de vacances.

Respecte al model, l’alcalde diu que haurà de ser un contracte amb desplegament progressiu i adaptable a noves necessitats. I entre els dubtes, hi ha la dificultat d’implantar el porta a porta, que “funciona bé al centre”, als nuclis on predominen les segones residències. En cases aïllades només habitades els caps de setmana és força inviable. I en comunitats, implica obres i contractar conserges, o bé adaptar i allargar les seves jornades.

LA DATA

1.12.2023
expiraria,
sense pròrrogues, la concessió d’Urbaser, que el consistori i l’empresa volen rescindir abans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona