Medi ambient

Confirmat: L’animal observat a l’Aran és un llop

Un treballador el va albirar el passat 15 de novembre a prop de la boca sud del Túnel de Vielha

Les mostres d’orina recollides a la neu permeten confirmar que és un exemplar de ‘Canis lupus italicus’

El Conselh Generau d’Aran ha anunciat aquest dimarts que l’animal albirat fa dues setmanes a la Val és un llop.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha confirmat que les mostres biològiques corresponen a un exemplar de la subespècie Canis lupus italicus, originari de la península itàlica.

El passat 15 de novembre el conductor d’una màquina llevaneu va observar l’animal quan treballava a la boca sud del Túnel de Vielha i va alertar els Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran de la presència d’un possible llop a la zona.

Els agents van detectar al costat de l’N-230 orina utilitzada per l’animal per marcar el territori i que havia quedat retinguda a la neu acumulada a la zona. Aquesta circumstància va permetre recollir les mostres i enviar-les al Servei Veterinari de Genètica Molecular (SVGM) de la UAB, que ha confirmat que es tracta d’un exemplar de Canis lupus italicus.

A l’espera de la identificació i sexatge de l’animal, tot apunta que es tracta d’un mascle errant de la subespècie de llop italià. Segons indica el Conselh en un comunicat, aquest individu es podria moure per un ampli territori que comprès entre la Vall de Benasc i el Parc Nacional d’Aigüestortes, o fins i tot més enllà.

L’augment de població a la península itàlica dels últims anys ha portat aquest llinatge de llop a expandir-se pel sector occidental de l’arc alpí. La població més pròxima d’aquesta subespècie es localitza al Massís Central francès, d’on alguns mascles expulsats de les manades locals arriben de manera esporàdica als Pirineus. De moment no hi ha constància que cap manada s’hagi establert a la zona.La Comissió Delegada per a la Covid-19 de la Generalitat confirma que el toc de queda decaurà aquesta setmana

barcelona

Espanya afegeix 234 nous morts amb 18.821 hospitalitzats (2.251 a l’UCI) i 331.467 infectats més

Madrid

Educació declara 22.870 positius més acumulats, amb 73 grups confinats i 80.813 persones en quarantena

barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

No s’esperen canvis

Barcelona

Aïllen un mòdul de Brians 1 després de detectar quatre interns positius

barcelona

La ministra Sánchez reafirma que la redacció dels accessos del Port estarà llesta al juliol: “Estem treballant dins del termini”

barcelona

El Govern demana soterrar la línia per evacuar l’energia de nou parcs solars projectats a Alcarràs

Lleida

Les farmàcies preveuen solucionar els problemes d’estoc d’antígens en l’àmbit escolar durant aquest dilluns

Barcelona

Catalunya rebrà 130 milions d’euros per construir i renovar infraestructures educatives i sanitàries

BRUSSEL·LES