Medi ambient

Els territoris amb nuclears rebran 24 milions d’euros

El govern vol compensar-los pel tancament d’Ascó i Vandellòs amb el fons de transició nuclear

El tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, previst per al 2030, comportarà la desaparició de 3.000 llocs de treball directes i indirectes i incidirà directament en el teixit econòmic de municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Per donar resposta a aquest impacte, el govern va anunciar ahir la creació d’un fons de 24 milions d’euros anuals des del 2022 fins al 2030, que finançarà accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades. Els recursos serviran per transformar el teixit productiu de la zona, per diversificar l’economia i generar les oportunitats laborals per quan arribi el tancament de les centrals nuclears.

El fons es finançarà a partir de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, creat per llei l’abril de l’any passat. S’hi destinarà el 20% dels ingressos relacionats amb la producció d’energia nuclear. Els consellers d’Empresa, Roger Torrent, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, van presentar ahir el fons després de reunir-se amb els presidents dels consells comarcals del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Van avançar que s’està treballant en el reglament que ha de regular aquest fons i es preveu que, a més d’actuacions als municipis afectats, els recursos puguin també destinar-se a projectes o iniciatives que tinguin un abast territorial més ampli, sempre que contribueixin directament a la millora de la competitivitat i de la diversificació econòmica de les zones afectades.

La consellera d’Acció Climàtica va destacar que el govern està “fermament compromès amb la desnuclearització de Catalunya abans del 2040, però aquesta desconnexió nuclear s’ha de fer d’una manera justa i sense deixar ningú ni cap territori enrere”. Torrent va retreure que el govern de l’Estat, malgrat tenir la competència en matèria nuclear i recaptar impostos en aquest àmbit, “no ha fet res per facilitar aquesta transició justa de les zones nuclears”.

LA FRASE

El govern de l’Estat no ha fet res per facilitar aquesta transició justa de les zones nuclears
Roger Torrent
conseller d’Empresa i Treball

Caldran més magatzems de residus

La capacitat d’emmagatzematge de residus nuclears a la central d’Ascó s’esgotarà el 2026 mentre que a Vandellòs el marge per guardar residus atòmics no anirà més enllà del 2027, segons les previsions de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), encarregada de gestionar-los. És per això que caldran nous magatzems de residus nuclears a les seves instal·lacions que els permetin operar amb normalitat fins al seu tancament. ANAV ha instat l’empresa pública Enresa, responsable de gestionar els residus radioactius i del desmuntatge de les centrals nuclears, a accelerar el protocol de seguretat d’aquestes instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida