Medi ambient

Prova pilot per transformar en fertilitzant els fems ramaders

La planta és la primera biorefineria d’aquest model a l’Estat

S’emmarca en el projecte europeu Fertimanure

Una biorefineria que permet valoritzar les dejeccions ramaderes i convertir-les en fertilitzants i que és la primera d’aquestes característiques de tot l’Estat. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, va inaugurar ahir la planta pilot del centre Beta, situada a la granja Cal Ros de la Cooperativa Plana de Vic a Muntanyola, Osona. L’espai està dissenyat per tractar 3 m³/dia de purins porcins produïts en aquesta granja, però en paral·lel també es fan proves de valorització de gallinassa.

La planta s’emmarca dins del projecte europeu Fertimanure (Fertilisers from animal Manure), liderat pel Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Durant els pròxims dos anys, la planta pilot permetrà veure quina és la viabilitat tècnica i econòmica del procés plantejat, i també la sostenibilitat dels productes biofertilitzants obtinguts en una biorefineria d’aquest tipus. També s’assegurarà la qualitat agronòmica i la seguretat del seu ús mitjançant la realització d’assajos agronòmics, tant en condicions controlades com en assajos de camp.

Durant la inauguració, la consellera va destacar la importància d’aquest tipus d’instal·lacions per trobar solucions al tractament dels excrements ramaders i “que permetin exportar part d’aquestes dejeccions fora de la zona”. Jordà va afirmar que “malgrat que queda molt camí a fer per revertir la situació, som en la bona direcció”, i ho va exemplificar recordant que recentment “Catalunya ha quedat fora del procediment d’incompliment de la directiva de nitrats que va obrir la Comissió Europea contra l’Estat l’any 2018”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alimentació

Aliments innovadors amb proteïnes, premis Innoval

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ