Medi ambient

Els experts que assessoren la Comissió Europea no consideren verdes les inversions en gas i nuclears

La Plataforma de Finances Sostenibles veu amb “profunda preocupació” l’impacte mediambiental de la proposta de la CE

La plataforma d’experts que assessoren la Comissió Europea rebutgen catalogar com a verdes les inversions en gas natural i energies nuclears, tal com proposa l’executiu comunitari. En un informe entregat a la Comissió Europea el passat divendres i fet públic aquest dilluns, la Plataforma de Finances Sostenibles apunta que la proposta de Brussel·les “no està en línia amb el reglament sobre taxonomia” i “la majoria dels seus membres veuen un risc greu de perjudicar” aquesta classificació. A més, en l’informe els experts expressen la seva “profunda preocupació” sobre els impactes mediambientals d’aquest plantejament.

Pel que fa al gas, els experts admeten que “pot jugar un paper” en la transició cap a les zero emissions “en algunes circumstàncies”, però subratllen que els criteris plantejats per Brussel·les “no garanteixen una execució sostenible de la generació d’electricitat”. Concretament, el document qüestiona que l’executiu comunitari vulgui avalar inversions en plantes de gas natural amb permisos fins a 2030 si emeten menys de 270 grams de CO2/kWh i aposten per reduir la xifra a 100 grams.

En el cas de l’energia nuclear, l’informe reconeix que “ja forma part del sistema d’energia de transició” perquè té emissions pròximes a zero, però remarquen que aquest fet “no la converteix en una activitat verda i sostenible per als objectius de la taxonomia”.

Els experts critiquen que es vulguin considerar sostenibles les inversions en plantes de nova construcció a partir del 2045 perquè consideren que “es convertirien en operatives massa tard per contribuir a mitigar el canvi climàtic”.

“S’observa una contribució substancial de les plantes existents als objectius de mitigació del canvi climàtic, però aquesta contribució substancial actual és poc probable que es mantingui en les noves instal·lacions si són operatives al voltant del 2050 o posteriorment”, diu el document.

A més, els experts qüestionen la proposta de l’executiu comunitari perquè consideren que no garanteix que les activitats nuclears no perjudiquin el medi ambient en la gestió de residus radioactius o fugues.

Divisió entre els 27 pel gas i les nuclears

La proposta de Brussel·les de catalogar el gas i les nuclears com a energies verdes de cara als mercats financers divideix els 27. França lidera la inclusió de les nuclears com a energia sostenible en la classificació europea, mentre Alemanya vol introduir-hi el gas.

Al seu torn, Espanya, Àustria, Dinamarca i Luxemburg van publicar la setmana passada una declaració conjunta en què rebutjaven considerar tant del gas com de les nuclears com a verdes. En el text, els quatre països avisaven que cap de les dues energies “compleix els criteris científics i legals per ser considerada sostenible” i apuntaven que incloure-les en la taxonomia verda europea “posa en risc la transició energètica a la Unió Europea i a nivell global”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES