Medi ambient

Obren un expedient per sancionar el vessament d’oli al riu de la central nuclear d’Ascó

Es desconeix el volum vessat a l’Ebre, però asseguren que no ha tingut impacte ambiental

La Confederació Hidrològica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han iniciat un expedient informatiu per determinar l’impacte que ha tingut la fuita d’oli apareguda al riu Ebre. És un vessament provinent de la junta de la tapa d’un intercanviador de calor del sistema secundari de la unitat II de la central nuclear d’Ascó. El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha afirmat aquest divendres que han proposat l’expedient sancionador perquè la CHE -que té les competències- classifiqui l’impacte i en determini la possible sanció. Després de les primeres inspeccions, es desconeix el volum d’oli vessat, però indiquen que no han identificat cap impacte ambiental.

“No hi ha hagut cap impacte visual que puguem veure, com una mortaldat de peixos. Tenim la sort que el riu Ebre té una capacitat de dissolució molt més gran que altres rius de Catalunya, com el Besos o altres més petits”, ha afirmat Reyes. El director de l’ACA ha explicat que quan van ser coneixedors de la fuita van avisar a tots els municipis afectats i al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i ha assenyalat que l’abocament no ha generat cap problema en les captacions d’aigua.

A més, Reyes ha remarcat que el retard per localitzar la fuita s’ha donat perquè es tractava d’una màquina en desús. “Si hagués estat un aparell que estigués en funcionament, tots els sistemes automàtics ho haurien detectat, però pel fet d’estar en desús es va haver de fer una inspecció a tota la planta i per això van tardar més. El més important és que es tallin els abocaments”, ha justificat.

Cal recordar que Esquerra Republicana de Catalunya va denunciar aquest dimecres el vessament en el marc de la primera compareixença del nou president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo, a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats. La diputada republicana Norma Pujol va assegurar que la fuita va tenir lloc dilluns i que havia afectat els municipis d’Ascó, Vinebre, Garcia, Mora la Nova, Mora d’Ebre, Ginestar i Miravet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona