Medi ambient

estats units

El Suprem dels EUA limita l’autoritat del govern estatal contra l’emissió de gasos

La resolució no critica els límits a les emissions de diòxid de carboni, però nega a l’agència estatal de Protecció Ambiental la potestat per a regular sobre el tema

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha fallat aquest dijous limitar l’autoritat de la governamental Agència de Protecció Ambiental (EPA) per a regular les emissions de gasos contaminants emesos per les centrals elèctriques.

En una sentència redactada pel president del Tribunal, John Roberts, i secundada pels altres cinc jutges conservadors, la principal instància judicial del país ha estimat que la llei d’Aire Net no ofereix a l’EPA àmplia autoritat per a regular les emissions de plantes ja construïdes.

La resolució no critica els límits a les emissions de diòxid de carboni, que considera “una solució assenyada a la crisi del nostre temps” –citant una sentència anterior–, però nega que l’Agència de Protecció Ambiental tingui la potestat de regular aquests límits segons la llei d’Aire Net, que es va redactar fa dècades.

El líder dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer, ha criticat la decisió del Suprem, equiparant-la a la sentència que va eliminar la protecció legal de l’avortament, i considerant que “causarà més morts innecessàries, en aquest cas, per un augment de la contaminació”, en un comunicat emès minuts després de conèixer-se la decisió del tribunal.

Per part seva, el líder republicà en la Cambra Alta, Mitch McConnell, ha celebrat que la sentència “retorna el poder a la gent”, un argument similar a l’utilitzat per a lloar la sentència de l’avortament, que no prohibeix la interrupció mèdica de l’embaràs sinó que dona als estats la potestat de regular-la.

Els tres jutges progressistes del Suprem han emès una opinió de discrepància en la qual critiquen que la cort “li llevi a l’EPA el poder que li va donar el Congrés per a respondre al ’major desafiament mediambiental del nostre temps’”, citant una altra sentència anterior.

Diversos mitjans locals han considerat que l’assumpte mostra una tendència de la majoria conservadora d’aquest tribunal de limitar l’autoritat de les agències federals en favor d’una major acció legislativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona