Medi ambient

Calor extrema i sequera

El Servei Meteorològic emet un avís de perill màxim de calor per demà a tot l’interior i el prelitoral

El govern informa d’almenys deu dies de risc extrem d’incendis per l’anticicló potent i persistent

Els registres constaten cinc onades de calor més cada any

Risc màxim de calor i incendis. Aquesta és la perspectiva d’aquesta segona onada de calor que afecta tot el país i de manera més prolongada en el temps que la que vam patir al juny quan ni tan sols havia començat l’estiu astronòmic. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va emetre ahir un avís de perill màxim de calor (6/6) per a aquest divendres a la major part del país –de fet, només les comarques litorals situades a la franja costera des del delta, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Penedès, el Vallès i l’Empordà tenen una previsió una mica millor (4/6), però que continua sent de “perill alt”.

La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20º C arreu del país ni dels 25º C a la costa però les màximes superaran els 32º C a la costa i els 41º C en punts de l’interior –al municipi de Seròs (Segrià) ahir a la tarda ja se superaven els 40º C–. Amb la previsió, ara per ara , que la setmana que ve es mantingui l’episodi sufocant.

De fet, ja s’anuncia que es pot assolir el rècord històric de calor en un juliol si es confirma la superació dels 40º C durant uns quants dies seguits. Una onada de calor que s’afegeix a una sequera persistent que comença a extremar-se –els embassaments de les conques internes catalanes que abasten la major part del país i l’àrea metropolitana de Barcelona ja estan per sota de la meitat de reserves d’aigua–. Més enllà del risc dels cops de calor per a les persones, sobretot les grans i més vulnerables, la situació manté en alerta el país per l’alt i persistent risc d’incendis simultanis.

Abans-d’ahir el departament d’Acció Climàtica va emetre un informe d’episodi greu de risc d’incendis que s’allarga deu dies, de moment. De manera més severa, afecta les comarques de l’Alt Empordà, l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Garraf, el Barcelonès, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, que no han rebut les precipitacions –poques, però benvingudes– que van pentinar l’interior del país la setmana passada.

L’informe adverteix, però, que al cap de setmana l’episodi de màxima alerta s’estén probablement a la resta del país i es demana màxima prudència en les activitats a l’aire lliure i properes a masses forestals. La situació es dona per la presència d’un potent i persistent anticicló que “comportarà temperatures molt superiors a les habituals”, així com humitats molt baixes a l’interior del país, des de les planes i fondalades fins als cims més elevats. Preocupa l’entrada de vent del nord de la matinada al matí de divendres i dissabte per l’est de l’Alt Empordà. A més, el salt de calor que es pronostica per demà tindrà un segon pic entre diumenge i dilluns que afectarà especialment l’interior, el Pirineu i el Prepirineu.

El govern recorda que l’informe de perill alt d’incendi del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals és el cinquè que s’emet des de la primavera. Es tracta d’una situació excepcional ja des de l’estació anterior tenint en compte que el primer es va emetre al maig, quan és poc habitual pel millor estat hídric previsible de la vegetació.

El segon i tercer informe eren del juny, un dels quals va coincidir amb l’onada d’incendis simultanis, i la setmana passada se’n va emetre un altre d’específic per a l’Empordà, on l’entrada de tramuntana càlida i seca dijous i divendres es va afegir a la sequera persistent –es van tancar els accessos als espais naturals del cap de Creus, l’Albera i el Montgrí, Baix Ter i Illes Medes.

Cinc episodis més a l’any

En el Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC) del 2021 del SMC es conclou que els episodis d’onades de calor a Catalunya s’han anat multiplicant fins al punt que n’hi ha cinc més cada any respecte als que es registraven a mitjan segle XX –com a onada de calor es comptabilitzen episodis amb tres o més dies de temperatura màxima–. L’any passat va ser el 12è més càlid a Catalunya des del 1950, amb una anomalia tèrmica de +1,4 graus respecte al període de referència 1961-1990. Tots els dotze anys més càlids han estat aquest segle.

LES XIFRES

41º C
de temperatura se superaran a partir de demà a l’interior. Ahir ja se’n van registrar 40 a Seròs.
48,6
per cent
de reserves hi ha als embassaments d’aigua de les conques internes, les que abasten l’àrea metropolitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona