Medi ambient

Les reserves dels pantans estan al 41%, un 8% menys que fa un mes

Les reserves de la conca de l’Ebre, que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, segueix en emergència per tercer mes consecutiu

Les pluges dels últims dies han reduït la velocitat del descens, però l’ACA adverteix que “entra menys aigua de la que surt”

Les reserves dels nou embassaments de les conques internes de Catalunya estan aquest dijous al 41% de la seva capacitat, 8 punts menys que fa exactament un mes, mentre a la conca del Segre, que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, segueix en emergència per tercer mes consecutiu.

D’aquests nou embassaments, set estan gestionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat (Darnius Boadella, Sau, Susqueda, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells).

Segons les dades facilitades aquest dijous per l’ACA, una gran part d’aquests embassaments estan per sota del 40% de la seva capacitat, com el de Darnius (39,19%), Sau (37,35%), la Baells (37,26%), la Llosa del Cavall (31,59%), Riudecanyes (32,72%) i Siurana (9,86%).

En millor situació estan Sant Ponç (65,12%), Foix (77,56%) i Susqueda (47,10%), tot i que molt per sota de com estaven fa només un any, quan Susqueda estava al 84,92% de la seva capacitat i Sau, al 73,96%, han indicat les mateixes fonts.

L’ACA ha informat aquest dijous que les pluges que cauen aquests últims dies estan aportant una mica d’aigua als embassaments però, de moment, “n’entra menys de la que surt”, encara que sí s’ha reduït la velocitat del descens dels nivells de reserves embassades.

Les dessalinitzadores evitarà entrar en alerta

Això, juntament amb l’increment de la producció de l’aigua de les dessalinitzadores, que des de dilluns passat operen al 90% i aporten 2,2 metres cúbics per segon (uns 190.000 m3/dia) fa pensar que, de moment, l’àmbit del Ter-Llobregat no entrarà en alerta durant les properes 3 o 4 setmanes”, han afegit.

Per la seva banda, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, en el seu informe mensual del passat mes de juliol, indica que les aportacions de pluja acumulades en els mesos de maig, juny i juliol es troben en mínims històrics des del 1980.

La conca del Segre, que depèn de la Confederació, segueix en emergència i el sistema d’embassaments Oliana-Rialb (Alt Urgell) continua el seu descens del nivell d’aigua per les escasses pluges.

La part catalana de l’Ebre compta amb deu embassaments: Camarasa, Canelles, Escales, Guiamets, Oliana, Rialb, Riba-roja, Talarn, Terradets i Siurana.

“Amb un volum conjunt de 106,80 hectòmetres cúbics (un hectòmetre cúbic representa un milió de metres cúbics o mil milions de litres) es tracta del menor valor un 31 de juliol des de l’any 2007, amb Rialb ja operatiu”, s’indica en l’informe mensual de sequera.

La Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes ha iniciat aquesta setmana, juntament amb tècnics del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, la instal·lació d’una bomba de pressió en la presa de Riudecanyes perquè no s’hagi de suspendre el reg la setmana vinent, segons ha informat aquest dijous la Comunitat en una nota informativa.

Es preveu que les obres d’instal·lació de la bomba s’acabin aquesta mateixa setmana, ja que “el bombament des de l’embassament de Riudecanyes al Canal Nou durant les dues setmanes que fan falta per acabar la temporada de reg és l’única solució viable per poder salvar la collita d’avellanes i olives i, fins i tot, dels mateixos arbres avellaners”.

La situació de sequera en algunes zones de Catalunya és extrema i, així, a la comarca de la Conca de Barberà ja fa dies que arriben camions cisterna carregats amb aigua per omplir els dipòsits municipals a Passanant, Belltall i Sarral, als quals s’ha unit l’Espluga de Francolí.

Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua va declarar a finals de juliol l’alerta hidrològica a la capçalera del riu Ter, el Llobregat mig i l’Anoia Gaià, que engloben un total de 135 municipis i que no depenen de l’aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu proveïment es calcula a partir de la pluviometria.

En aquestes zones s’han limitat alguns usos, com el reg agrícola (25%), usos ramaders (10%), usos industrials (5%), usos recreatius (30%) i uns altres (5%), es limita l’ompliment de piscines, la neteja de vehicles, es prohibeix omplir d’aigua les fonts ornamentals i el consum d’aigua es limita a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

A aquestes dificultats de gestió per aquest episodi excepcional de sequera s’afegeix també que les empreses que es dediquen al transport d’aigua amb camions cisterna no donen proveïment i escasseja també aquest tipus de transport.

L’escassetat de precipitacions ha portat a la Generalitat a constituir la Comissió Interdepartamental de Sequera, davant la previsió que aquesta situació es perllongui en el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona