Medi ambient

canvi climàtic

L’Àrtic s’ha escalfat gairebé quatre vegades més ràpid que el planeta

Els científics han comprovat que el desgel de la regió àrtica és superior al que s’havia estimat abans

L’Àrtic s’escalfa gairebé quatre vegades més ràpid que la resta del món, segons un estudi publicat en la revista Communications Earth & Environment, que assenyala que aquest escalfament accelerat de la regió àrtica suggereix que la zona “és més sensible” a l’escalfament global que les estimacions actuals.

L’anàlisi, amb dades analitzades entre 1979 i 2021, l’ha realitzat un equip científic de l’Institut Meteorològic de Finlàndia, que ha demostrat que la idea sovint repetida que la regió de l’Àrtic s’està escalfant al doble de velocitat que la resta del planeta “subestima considerablement” l’observat a les regions polars.

En les últimes dècades, l’escalfament ha estat més intens en aquesta zona, un fenomen denominat “amplificació de l’Àrtic”, segons el qual la regió s’escalfa, de mitjana, entre el doble i el triple que la resta del planeta.

Aquesta és una de les manifestacions més cridaneres del canvi climàtic, resumeixen els autors liderats per Mika Rantanen.

Aquest nou estudi, que usa dades de satèl·lit, confirma que “la zona àrtica s’ha escalfat a un ritme gairebé quatre vegades més ràpid que la mitjana mundial en els últims 43 anys”.

“Aquesta proporció –la magnitud de l’amplificació de l’Àrtic– és major del que generalment s’ha informat en la literatura i en els mitjans de comunicació”, assenyalen els investigadors en un comunicat de l’Institut Meteorològic de Finlàndia.

Segons les dades, l’escalfament ha estat encara més fort localment: per exemple, en la zona del mar de Barentsz ha estat set vegades superior a la mitjana mundial.

L’equip va calcular que una gran part de l’Oceà Àrtic es va escalfar a un ritme de 0,75 graus –o més ràpid– per dècada durant aquest període, almenys quatre vegades més ràpid que la mitjana mundial.

En el sector eurasiàtic de l’oceà Àrtic, prop dels arxipèlags de Svalbard i Novaya Zemlya, l’escalfament va arribar a ser d’1,25 graus per dècada, set vegades més ràpid que en la resta del món.

Els autors suggereixen que l’amplificació de l’Àrtic s’està intensificant amb el temps a causa de la creixent pèrdua de gel marí.

La magnitud de l’amplificació de l’Àrtic es veu afectada tant per l’actual canvi climàtic causat per l’activitat humana com per les variacions naturals del clima a llarg termini. Segons l’anàlisi, tots dos factors han provocat probablement un augment de l’amplificació en els últims 43 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona