Medi ambient

El retrocés de les reserves d’aigua sembla no tenir final

Els embassaments catalans estan un 4% més baixos que fa només dues setmanes

La producció d’energia cau

La situació hídrica de Catalunya s’agreuja. Si fa tan sols dues setmanes els pantans catalans estaven al 44% de capacitat, ara ja estan al 40% i fa un any, el 15 d’agost del 2021, estaven al 76,34%. Això representa que actualment només es disposa de 278.25 hm³ dels 694,45 que podrien contenir, i fa dotze mesos les reserves eren de 530,12 hm³. En situació de normalitat hídrica, uns 7,5 milions de persones consumeixen 1 hm³ al dia. La calor i les altes temperatures d’aquest estiu combinades amb la falta de pluja a les capçaleres dels rius estan generant, doncs, un panorama dantesc que pot anar en augment, perquè no s’espera que el setembre sigui un mes plujós.

L’agreujament de la sequera es nota d’igual manera a tots els sistemes de Catalunya: tant a les conques internes –de rius que neixen i moren a Catalunya– com a les dependents de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. De tota manera, els embassaments més grans, com ara Sau i Susqueda, són els que més lentament perden percentatge d’aigua perquè són els que més capacitat tenen. No obstant això, la situació tampoc és bona. Al de Sau es van haver de tancar ahir els aparcaments perquè estaven col·lapsats de gent que volia visitar l’antiga església, que ha emergit de sota l’aigua per la sequera i ara és accessible.

En pantans més petits amb prou feines passen del 30%. És el cas de la Llosa del Cavall (31,42) i Riudecanyes (30,8). El de Siurana és que més baix està, amb un 9,72% i tan sols 1,19 hm³ de reserva.

La situació que es viu actualment ha fet que també hi hagi hagut un descens de la producció energètica del país. Endesa Catalunya ha experimentat una caiguda en la producció hidroelèctrica d’un 14,8% entre gener i juliol amb relació al mateix període del 2021. Prenent de referència la mitjana de l’última dècada, però, la producció cau fins al 34,8%. A les comarques de Lleida, que concentren la majoria de centrals, la disminució en aquest període és encara superior, d’un 17,9%. I, respecte als últims deu anys, la xifra baixa fins al 35,5%. El 31 de juliol d’aquest 2022, a Catalunya s’havien produït 1.583.152 MWh i fa un any eren 1.858.164 MWh. Pel que fa a la resta de centrals, les situades a Riba-roja i Flix són les que més energia han produït (359.921 MWh). Les que n’han produït menys, les conques internes, que inclouen les preses de rius com el Llobregat, el Cardener, el Ter o la Muga amb 76.271 MWh.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà