Medi ambient

incendis forestals

L’incendi de Begís segueix “molt agressiu” i amenaça a la Serra Calderona

Els vents canviants d’aquest dijous al País Valencià han comportat una “activació molt ràpida” de les flames

L’incendi forestal iniciat a Begís (Castelló) té actualment una “potencialitat extrema” i un “comportament molt agressiu”, ha assolit actualment un perímetre de 120 quilòmetres, i el seu flanc sud-est amenaça al parc natural de la Serra Calderona.

Així ho ha assenyalat aquesta nit la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, després de la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per a analitzar l’última hora de l’evolució dels incendis al País Valencià, després de la qual ha insistit que la situació és “molt complexa”.

Segons ha explicat, el front sud-est d’aquest incendi, que va començar a l’interior sud de la província de Castelló i s’ha endinsat al nord de la província de València, “continua evolucionant amb força”, de manera que, malgrat els esforços dels mitjans aeris i terrestres, “amenaça a la Serra Calderona”.

Bravo ha afirmat que no s’han pogut actualitzar les hectàrees calcinades, però ja superen les 13.100 d’aquest matí, i ha avançat que aquest divendres se sumaran més mitjans aeris als 36 que han estat treballant en la zona i més mitjans terrestres, com una nova secció de l’UME, per a reforçar el flanc que es dirigeix cap a la Serra Calderona.

També es treballarà en altres “fronts agressius” que es continuen reproduint en altres zones d’aquest incendi, si bé la consellera ha alertat que l’extensió del perímetre complica poder abastar totes les reproduccions.

Durant aquesta nit s’espera que hi hagi més humitat, si bé continua bufant el vent, la qual cosa continua activant les flames, ha alertat la consellera, qui ha insistit que és un incendi “complex” per la seva potencialitat i per l’orografia del terreny

Bravo ha recordat que aquesta tarda s’han hagut de confinar dues poblacions, les Alcubles i Andilla, a la província de València, i desallotjar tres llogarets d’aquesta última localitat, i ha assenyalat que encara no es pot autoritzar el retorn dels municipis castellonencs desallotjats amb anterioritat (Begís, Toràs, Sacanyet i Teresa).

Bravo ha alertat que si es percebés perill per a la població, es prendrien mesures “més dràstiques”, però de moment és “suficient” amb aquests confinaments, mentre que preguntada sobre si les flames han afectat el santuari d’Altura (Castelló) ha explicat que l’incendi ha arribat “pràcticament” fins a aquesta zona, encara que no saben com ha quedat el santuari.

La consellera ha lamentat que les pluges d’anit no han estat generalitzades en tot el perímetre d’aquest incendi, de fet, en la zona sud és on menys aigua ha caigut, i que els vents canviants d’aquest dijous han comportat una “activació molt ràpida” de les flames.

Els mitjans terrestres treballaran durant tota la nit –en la qual s’espera que la baixada de les temperatures i la humitat refresquin la zona–, i a primera hora del divendres s’incorporaran els mitjans aeris, si bé segons la consellera “desgraciadament” queden “moltes hores al davant per a poder dir que està estabilitzat”. “Encara estem lluny d’aquesta situació”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona