Medi ambient

JOAN IGNASI ELENA

CONSELLER D’INTERIOR

“La natura ens interpel·la per posar-hi més recursos”

“La realitat del canvi climàtic existeix i només en podem frenar les conseqüències destinant diners a la prevenció. S’està fent i es notarà d’aquí a uns anys”

“Aquest estiu hem dictat restriccions en 357 municipis i en 11 massissos, també amb mesures que afectaven les entitats d’oci, i tothom ha mostrat molta comprensió”

DE LA LLEI A L’ORDRE
Advocat de professió, va ser diputat al Parlament de Catalunya pel PSC del 2012 al 2014 i fundador del corrent Avancem. Abans havia estat regidor i alcalde de Vilanova i la Geltrú. L’any 2016 va ser escollit coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i, durant el judici contra els presos polítics, va ser portaveu de les defenses jurídiques d’Esquerra Republicana. Ara dirigeix el Departament d’Interior de la Generalitat amb la voluntat de donar resposta a les necessitats reals del carrer.
Els bombers tenen més tecnologia i més coneixement sobre el comportament del foc

La sequera, les elevades temperatures i el canvi climàtic desbocat obliguen els cossos dels Bombers de la Generalitat i els Agents Rurals de Catalunya a afrontar una situació extrema. El Departament d’Interior ha optat per incrementar els recursos.

Després de l’incendi del Pont de Vilomara, on hi ha hagut pèrdues materials, estem preparats per entendre el canvi?
El primer que hem de fer és intentar evitar-ho. S’està fent una tasca preventiva en matèria de gestió dels boscos, amb una inversió milionària des d’Acció Climàtica, i iniciatives vinculades a la gestió de la fusta, així com la tasca preventiva que fan els Agents Rurals, amb vigilància, control i seguiment. I, un cop es produeix l’incendi, s’ha d’actuar intentant que el foc esdevingui tan poc extens com sigui possible, i això vol dir ser-hi molt a prop. El 90% dels focs no superen les 10 hectàrees gràcies a l’actuació d’ADF i bombers. Quan el canvi climàtic ens diu que hi ha una sequera permanent i temperatures elevades, el país hi ha d’abocar recursos.
Els experts avisen que podem arribar a incendis incontrolables...
La prova que el canvi climàtic és una evidència és justament això. Ho hem vist a França aquest estiu. A Interior estem creixent anualment en 250 agents en el cos de Bombers de la Generalitat i 100 en el d’Agents Rurals. La realitat del canvi climàtic existeix i només en podem frenar les conseqüències abocant recursos a la prevenció.
Calen canvis en l’àmbit legislatiu per millorar la situació?
Segurament. En l’àmbit sancionador, alguna proposta hem fet per actuar contra els que cometen voluntàriament o irresponsablement els incendis. Nou de cada deu incendis es produeixen per l’acció humana i s’ha de treballar per millorar la situació a partir d’aquesta informació.
Aquest estiu s’han tancat parcs naturals. Això va en contra de la llibertat individual?
El cos d’Agents Rurals assegura que hi ha un percentatge de compliment molt alt i això ens satisfà. Més llibertat perdem quan se’ns cremen els boscos o els massissos! Crec que la població ha mostrat molta comprensió. En els moments més crítics d’aquest estiu, vam dictar restriccions en 357 municipis i en 11 massissos. I hi vam afegir mesures que afectaven entitats d’oci, perquè vam prohibir acampades i activitats en determinats punts, però les entitats afectades van mostrar molta comprensió.
Els experts diuen que, en condicions normals, hi podria haver més víctimes pel foc que per accions terroristes. Com s’afronta des d’Interior?
Amb prevenció, molta pedagogia, campanyes informatives i totes les accions vinculades a la prevenció i l’extinció per part dels professionals. I les mesures de restricció d’accés tenen aquesta finalitat: no només evitar els incendis, sinó aconseguir que, quan es declari un foc, no hi hagi gent en aquell entorn.
Però no es pot comparar la inversió en prevenció del terrorisme amb la de prevenció d’incendis.
Quan la natura parla, ens interpel·la per posar-hi més recursos.
Com s’explica que els professionals hagin d’apagar focs en llocs on s’han prohibit cremes prescrites o tales preventives?
Des d’Acció Climàtica estan fent tot el que poden... Es notarà d’aquí a uns anys.
Com ha canviat la manera d’afrontar els incendis?
Els bombers tenen més tecnologia, més mitjans i més coneixement sobre el comportament del foc. I, en focs simultanis, en lloc d’anar darrere el foc, l’esperem.
Esperar el foc vol dir deixar cremar. La gent ho entén?
Jo crec que sí, perquè es veu que es gestiona amb intel·ligència..., i els resultats són bons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ