Medi ambient

Nous criteris de conservació a les Pedreres amb el GiroNat

La renovació dels jardins del barri i la promoció de la biodiversitat són eixos del pla que coordina l’Ajuntament de Girona i que ha rebut fons europeus

La capital gironina va rebre la millor puntuació del centenar de projectes de l’Estat

La primera trobada entre tots els agents implicats i la Fundació Biodiversitat va permetre conèixer ahir alguns detalls del projecte GiroNat, pel qual l’Ajuntament de Girona ha rebut fons europeus Next Generation. El barri de les Pedreres serà un dels punts d’aplicació i, segons el consistori, s’iniciarà “una prova pilot per renovar els jardins aplicant criteris de promoció de la biodiversitat i permeabilitat i recuperació d’aigües”.

La Fundació Biodiversitat ha rebut fons europeus en el marc del pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTS) per al GiroNat. L’Ajuntament va rebre a finals de juny la confirmació que rebria 3.043.331,78 euros (dels 3.989.962 sol·licitats).

El projecte és coordinat per l’Ajuntament de Girona i disposa de més d’un soci. Segons la concessió concedida, els ajuts es reparteixen de la manera següent: Ajuntament, 1.312.460,63 euros; Associació la Sorellona, 598.874,90; Universitat de Girona, 573.623,30; Associació Xarxa per a la Conservació de la Natura, 339.625; Societat SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia), 111.625, i Fundació Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), 107.122,95 euros.

Representats de les entitats i de la mateixa Fundació Biodiversitat, representada per la tècnica Nuria Preciado, van visitar ahir alguns dels espais en què s’intervindrà. Per Preciado, el projecte GiroNat és “integral”. “D’una banda, suma aspectes ambientals, de renaturalització, d’innovació i d’experimentació, i busca aplicar-los en espais molt socials, amb gran impacte. D’altra banda, compta amb un plantejament del marc estratègic que agrupa la Universitat i diverses entitats, i que té capacitat per arribar a la població. Resulta un projecte molt interessant que estem segurs que generarà repercussions positives més enllà del 2025”, va afirmar, segons la nota de premsa de l’Ajuntament.

A banda de la renovació dels jardins, el projecte preveu “la construcció d’una paret verda en una de les façanes d’algun equipament; la introducció de la natura en alguns patis escolars de la ciutat, fent els espais més oberts i verds, incloent espècies autòctones d’arbrat més resistents o apropant els animals a l’alumnat; crear i naturalitzar les basses de la ciutat, conservant-ne i potenciant-ne la biodiversitat i augmentant la seva funció social i educativa; instal·lar aules exteriors d’aprenentatge, obertes a la ciutadania i a les escoles, i construir nous espais comunitaris d’agricultura urbana”. El termini final de les actuacions és el 2025.

Totes les parts van tenir una reunió a la Facultat de Lletres de la UdG. Hi eren presents, entre altres, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés –tots dos de Junts–; el director de la Fundació Girona, Regió del Coneixement, de la UdG, Xavier Xirgu, i l’esmentada Preciado.

Tant Preciado com Madrenas han destacat que dels gairebé cent projectes presentats en la convocatòria de la Fundació Biodiversitat, “Girona ha estat la més ben valorada de l’Estat espanyol”, afirma l’alcaldessa.

LES FRASES

El projecte GiroNat és integral i generarà repercussions positives més enllà del 2025
Nuria Preciado
TÈCnica FUNDACIÓ BIODIVERSItat

LES XIFRES

El projecte és dotar d’infraestructura verda la ciutat. Són proves que es poden aplicar a altres llocs
Marta Madrenas
alcaldessa de girona (JUNTS)
6
socis
prenen part en el GiroNat. Hi ha, entre altres, l’Associació la Sorellona i la Universitat de Girona (UdG).
3
milions
és l’ajut concedit per la Fundació Biodiversitat per al projecte GiroNat, que coordina l’Ajuntament de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida