Medi ambient

Estudien com millorar la salut dels sòls agrícoles

Dos projectes de l’IRTA monitoraran l’impacte de tècniques com les cobertes vegetals, la fertilització orgànica o la reducció del treball del sòl en una xarxa de finques amb conreus

Investigar l’augment de la resiliència del sòl agrícola davant d’esdeveniments climàtics extrems i el segrest de carboni. Aquest és l’objectiu de dos projectes que ha iniciat l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la participació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i la Universitat de Lleida (UdL), en què es pretenen identificar les millors pràctiques agrícoles que permetin incrementar els serveis ecosistèmics del sòl en diferents cultius i condicions climàtiques i agrícoles.

Els projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat monitoraran l’impacte d’un conjunt de tècniques, com ara les cobertes vegetals, la fertilització orgànica o la reducció del treball del sòl, en una xarxa de finques dels conreus més representatius arreu de Catalunya, com ara blat, arròs, pomera, vinya, horta i pastures. En cada cultiu s’aplicaran diferents tècniques i se n’avaluarà la viabilitat ambiental, agronòmica i econòmica. Tant en parcel·les de l’IRTA com en explotacions comercials, moltes de les proves donaran continuïtat a projectes de recerca precedents.

AgriRegenCat treballarà aspectes com són la fertilitat i la biodiversitat del sòl i la seva capacitat per resistir esdeveniments climàtics extrems.

Un altre element central en l’equació de la sostenibilitat de l’agricultura és el carboni. Absorbit de l’atmosfera en la fotosíntesi, el carboni entra al sòl quan les plantes moren i és alliberat pels organismes descomponedors. El maneig agrícola pot intervenir en aquest cicle, per exemple, augmentant la quantitat de carboni al sòl, fent que sigui difícil de descompondre’s i que quedi sota terra. AgriCarboniCat emprarà les dades recopilades sobre el terreny a fi de crear indicadors i testar models predictius. Partint dels històrics disponibles i de variables físiques o biològiques, es podria mesurar l’evolució del carboni. A més, el projecte proposa integrar-la en el càlcul de la petjada de carboni i l’anàlisi de cicle de vida de productes alimentaris. De fet, la retenció i estabilització de carboni sota els camps de cultiu és capital per descarregar l’atmosfera. S’estima que el segrest net de carboni en sòls agrícoles podria compensar el 4% de les emissions anuals de gasos amb efecte d’hivernacle.

Els projectes, pressupostats en 2,6 milions –dos milions d’euros per al d’agricultura regenerativa i 600.000 euros per al centrat en el carboni–, es finançaran a través del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

LES XIFRES

4%
de les emissions
anuals de gasos amb efecte hivernacle es poden compensar amb el segrest net de carboni en sòl agrícola.
2,6
milions
és el pressupost per a l’execució dels dos projectes entre els anys 2022 i 2025.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES