Medi ambient

ONU

“Avís final” de l’ONU per actuar i frenar el canvi climàtic

Els experts afirmen que calen accions ràpides i dràstiques o serà massa tard

Més de 3.000 milions de persones ja viuen en zones “altament vulnerables” a la degradació climàtica

La meitat de la població mundial té escassetat severa d’aigua durant almenys una part de l’any

L’ONU ha enviat avui un “avís final” sobre la necessitat d’actuar de forma ràpida i dràstica per frenar el canvi climàtic o serà massa tard. Ho fa fet al nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic (IPCC) —format pels principals científics del clima del món—, presentat avui, que destaca que cal fer mesures més ambicioses urgentment per reduir els efectes de l’escalfament global. Els experts alerten que les que s’han pres fins ara, així com els plans actuals, són insuficients i que els efectes meteorològics extrems ja es viuen a moltes zones del planeta. L’informe assenyala que en l’última dècada el nombre de persones mortes per inundacions i sequeres a zones vulnerables s’ha multiplicat per quinze. “La justícia climàtica és crucial perquè els que menys han contribuït al canvi climàtic en pateixen desproporcionadament els efectes”, ha afirmat Aditi Mukherji, un dels 93 autors de l’informe.

Segons l’IPCC, més de 3.000 milions de persones ja viuen en zones “altament vulnerables” a la degradació climàtica i la meitat de la població mundial té escassetat severa d’aigua durant almenys una part de l’any i adverteix que, en molts àmbits, ja estem arribant al límit al qual ens podem adaptar a canvis tan greus i els fenòmens meteorològics extrems estan “provocant cada cop més el desplaçament” de persones a l’Àfrica; l’Àsia; l’Amèrica del Nord, Central i del Sud i el Pacífic sud.

Els experts de l’ONU també han posat de manifest que és primordial una acció accelerada i que per mantenir les temperatures 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials —el llindar més enllà del qual el dany al clima serà ràpidament irreversible— cal que es facin reduccions “profundes, ràpides i sostingudes de les emissions en tots els sectors”, un aspecte que concreten en el fet que s’haurien les emissions s’haurien de reduir, com a mínim, a la meitat el 2030.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha afirmat: “Aquest informe és una crida clara a accelerar massivament els esforços climàtics de cada país i sector i en cada període de temps. El nostre món necessita acció climàtica en tots els fronts: tot, a tot arreu, tot alhora”.

Guterres ha demanat als governs que prenguin mesures dràstiques per reduir les emissions invertint en energies renovables i tecnologies baixes en carboni i ha afegit que els països rics han d’intentar arribar a zero en emissions de gasos d’efecte hivernacle “el més a prop possible del 2040”, en lloc d’esperar a la data límit del 2050.

Per la seva banda, l’enviat especial dels EUA per al clima, John Kerry, ha afirmat: “El missatge d’avui de l’IPCC és molt clar: estem avançant, però no prou. Tenim les eines per evitar i reduir els riscos dels pitjors impactes de la crisi climàtica, però hem d’aprofitar aquest moment per actuar ara”.

Aquest és l’‘informe de síntesi’ de l’IPCC, que no en preveu publicar un altre abans del 2030, per la qual cosa el que s’ha presentat avui és de gran importància en l’assessorament dels governs en aquesta dècada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona