Medi ambient

medi ambient

Restauren els aiguamolls artificials de la depuradora de Begudà per millorar la biodiversitat

Extreuen fangs de les basses i eliminen espècies invasores

El Consell Comarcal de la Garrotxa i Agbar han restaurat els aiguamolls artificials que hi ha a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Begudà. Segons informa l’ACN, el consell assegura que l’acció busca millorar la biodiversitat d’aquest equipament a tocar del Parc Natural de la Zona Volcànica. En aquestes tres basses s’ha recreat un hàbitat d’aigües dolces com la d’un estany, un hàbitat de verneda i un de prat de dall. A més, s’han tret els fangs que hi havia a les basses i que reduïen el potencial com a hàbitat i s’han tret diverses espècies invasores que hi havia a la zona. A més, s’han instal·lat refugis per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors.

La depuradora de Begudà vol contribuir a la millora de la biodiversitat de la zona volcànica amb la restauració de les tres basses i la zona d’aiguamolls que hi ha a l’EDAR. Es tracta d’una actuació impulsada pel Consell Comarcal de la Garrotxa i Agbar que ha comptat amb el suport del Departament d’Acció Climàtica i fons europeus destonats als espais naturals de Catalunya. Els treballs s’han dirigit des d’Agbar i s’han basat en eliminar els fangs que hi havia a les tres basses que reduïen les possibilitats de crear alguns hàbitats i també aclarir part de la vegetació i eliminar les espècies invasores.

A partir d’aquí, s’han recreat tres hàbitats diferents. Un és el d’aigües dolces estagnants, similar al d’un estany, un altre recreant una verneda i l’últim, un prat de dall. A més, s’ha detectat la presència de sis espècies diferents d’amfibis -cinc d’elles estan protegides- i en tots els casos s’han reproduït dins de l’àrea. Un d’ells és el tritó palmat, on la distribució a Catalunya es limia al nord-est i la Garrotxa és el límit. En els últims anys, la població d’aquest tritó ha disminuït notablement i en algunes poblacions directament ha desaparegut.

A través de la restauració de la zona d’aiguamolls s’ha aprofitat per instaurar un dels hàbitats amb major interès comunitàri: la verneda. Es tracta d’un hàbitat en regressió a Catalunya per la davallada del nivell freàtic.Per això s’han plantat verns en una de les basses.

Els aiguamolls artificials estan al riu Turonell, un afluent del Fluvià que neix a Begudà i té uns 4 km, ambun cabal permanent però amb un caràcter estacional. Aquest riu forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la xarxa Natura 2000.

Aquesta restauració busca recuperar uns aiguamolls artificials de depuració que van quedar fora d’ús com a infraestructura. Es tracta d’una solució basada en la natura que permet regenerar l’aigua que ve de la depuradora de Begudà i utilitzar-la per la millora dels ecosistemes aquàtics. A més, el projecte també ha adequat la zona per fer-la visitable al públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA