Medi ambient

Medi natural

Collserola redueix la plaga en 5 senglars per km²

La densitat de 12 exemplars per km² és encara excessiva però el govern considera que les captures en caixes gàbia, batudes i aguaits nocturns estan funcionant

El pla de xoc per controlar la plaga de senglars a la serra de Collserola comença a donar fruits segons els darrers registres de població realitzats pel departament d’Acció Climàtica, que confirma una reducció de 5 senglars per km² aquest hivern de 2022-2023. La densitat d’exemplars a la serra va arribar l’any passat a 17 per km² i les darreres dades situen la població en uns valors de 12 senglars per km².

La millora es produeix després d’un rècord històric de captures l’any passat, de 965 senglars la majoria dels quals –593 (61%)– van ser capturats en ambients urbans per mitjà de sistemes com les caixes gàbia, les xarxes de caiguda i la teleanestèsia. Del total de senglars capturats, 273 van ser caçats amb arma de foc en aguaits nocturns mentre que 99 ho van ser en batuda. “Aquest esforç continuat ha permès retornar la població a densitats encara elevades però que indiquen un principi de retorn a les condicions socialment més sostenibles” s’afirma des del departament.

Tot i la tendència natural de la fauna salvatge a defugir la presència humana, el porc senglar s’ha adaptat a viure en zones urbanes i periurbanes fins al punt de canviar els seus hàbits naturals i passar a alimentar-se d’escombraries i deixalles, un recurs cada cop més fàcil de trobar. La gran proliferació de l’espècie en aquests espais suposa un risc de seguretat pels accidents de trànsit que causen en carrers o vies interurbanes però també sanitari com a transmissors potencials de malalties a animals domèstics i persones.

Tant les captures en zona urbana com les batudes en medi natural havien permès una reducció significativa de la població però l’aturada obligada per la pandèmia del 2020 va minimitzar les actuacions i la presència de persones i vehicles circulant pels carrers propiciant un ambient més tranquil i idoni pel senglar de manera que a l’hivern del 2021-2022 assolia la densitat màxima històrica de 17 exemplars per km².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona