Medi ambient

sequera

Petició a l’Estat perquè pagui el 40% dels 138 milions per reformar el canal d’Urgell

La consellera Jordà acorda amb la comunitat de regants exigir al ministeri d’Agricultura que co-financi la modernització de la xarxa que avui tancarà el canal principal per manca d’aigua

El govern està disposat a assumir el cost de la modernització del reg al canal d’Urgell però demana al ministeri d’Agricultura que financi el 40% dels 138 milions que es calcula que costaria la reforma integral del canal de regadiu més antic de l’Estat sense modernitzar.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, s’ha reunit a Barcelona junt amb el secretari general del departament amb el president i el director general de la comunitat de regants del canal que rega la Plana de Lleida, Amadeu Ros i Xavier Díaz. La vigília que la comunitat de regants tanqui demà el canal principal per manca de disponibilitat d’aigua, la conselleria i l’entitat han acordat exigir conjuntament al ministeri d’Agricultura el cofinançament de la modernització de la xarxa de regadius per fer-la més sostenible i resistent a futurs períodes de sequera greu com l’actual.

La consellera Jordà ja ha demanat per carta al ministre Luis Planas un acord per cofinançar la modernització en que el govern català assumiria el 60% dels 138 milions que es calcula que podria costar la reforma mentre l’Estat cobriria el 40% restant. La consellera també s’ha reunit amb la Taula Agrària per comprometre’s a ajudar el sector per fer front a les pèrdues derivades de la sequera. Cal recordar que la comunitat de regants d’Urgell ha acordat tancar el canal principal i reobrir-lo només de tant en tant les properes setmanes per tal d’assegurar el reg de supervivència dels arbres fruiters però ja ha advertit als pagesos que no podran regar cultius d’estiu. Les 50.000 hectàrees de regadiu depenen d’un canal que forma part de la xarxa estatal de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb qui divendres la consellera Jordà es va mostrar molt crítica. En una visita d’obres per modernitzar la xarxa de la Comunitats de Regants de Valls (l’Alt Camp), Jordà va acusar la CHE de manca de valentia per afrontar la situació de sequera. La consellera va recordar divendres que la sequera “no ha començat ara”, que el govern català va activar el Pla de Sequera el setembre del 2021 i que la CHE no ha estat prou previsora ni ha estalviat aigua com ella considera que sí ha fet el govern català a les conques internes. La CHE ha comunicat recentment a les comunitats de regants dels canals Dret i Esquerra del Delta de l’Ebre que disposaran només de la meitat d’aigua per fer la campanya de reg de l’arròs que comença ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona