Medi ambient

sequera

El canal d’Urgell només podrà fer un reg de supervivència en tot l’estiu

La comunitat de regants garanteix 1,5 o 2 m³/s per a l’abastament de les poblacions i això vol dir que, si no plou, només es podrà autoritzar una regada als fruiters

Amb l’aigua embassada avui als pantans d’Oliana i Rialb els regants del canal d’Urgell només podran fer una regada en tot l’estiu per a la supervivència dels arbres fruiters. Amb el tancament del canal principal la setmana passada per la declaració d’excepcionalitat per sequera extraordinària de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va acordar dimarts en junta que l’abastament de les poblacions es farà de manera continuada amb un volum d’aigua d’entre 1,5 i 2 m³/s.

Però això vol dir que, si no plou i no entren més reserves als dos embassaments, el reg de supervivència dels arbres fruiters només es podrà fer un cop durant l’estiu. Segons informa ACN, l’inici del reg de supervivència es decidirà de forma acordada prèviament per la junta de govern i no està encara clar quan es podrà fer. Des de la Casa Canal es recomana a les col·lectivitats de regants que destinin a regar els arbres i no a altres cultius l’aigua que tenen en pous o basses.

La comunitat ha informat que s’estan negociant ja amb les administracions la disponibilitat d’ajuts i indemnitzacions. De fet, representants d’Unió de Pagesos, ASAJA i JARC, de la patronal fruitera Afrucat i de la Federació de Cooperatives Catalanes (FCAC) s’han reunit amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida per advertir-lo que, sense ajuts, hi haurà abandonament d’explotacions agràries als canals d’Urgell i Segarra-Garrigues perquè la pèrdua de cultius pot ser “excepcional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona