Medi ambient

Les pluges del maig només han fet créixer els pantans un 1%

L’ACA recorda que els episodis esporàdics de pluja dels últims dies no són suficients ni de lluny per revertir la situació crítica dels embassaments

Els episodis de pluges que s’han produït durant aquest mes de maig a Catalunya han frenat una mica, però no prou, l’avenç de la sequera i les seves conseqüències. Així, per exemple, pel que fa als nivells dels pantans de les conques internes, tan sols s’han incrementat en un 1% i actualment es troben a poc més d’una quarta part de la seva capacitat, en un 26%.

Així, doncs, els nivells continuen sent escassos i lluny dels que serien idonis, a més de tenir evolucions irregulars, i alguns fins i tot en retrocés. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) recollides per Efe, Sau, que és el que més ha crescut durant els darrers dies, es troba al 13% de la seva capacitat, un volum petit, però que ha avançat respecte al 8,9% que presentava a principi de maig. Susqueda, per la seva banda, ha baixat del 36,8% al 35% en el mateix període. L’ACA atribueix la crescuda de Sau al fet que se li traspassa aigua des del de Susqueda, ja que tots dos formen part del Sistema Ter.

Al seu torn, l’embassament de la Baells es troba al 26%, només sis dècimes més que fa unes setmanes, quan estava al 25,4%; el de la Llosa del Cavall es troba al 21%, davant del 22,8% de principis de mes, i el de Sant Ponç ha pujat del 28,8% al 30%.

Tant el pantà de Foix com el de Siurana no han modificat les seves reserves en el 66% i el 7% de la seva capacitat, respectivament, i l’embassament de Riudecanyes ha baixat al 7% respecte al 7,6%.

Per recuperar els nivells de l’any passat, l’ACA insisteix que caldrien pluges molt més continuades i generals, i no pas esporàdiques com les dels últims dies.

La Generalitat va ampliar a principi de mes de 224 a 495 el nombre de municipis en situació d’excepcionalitat hídrica, amb restriccions en usos agrícoles, industrials i lúdics, encara que sense afectació a l’aigua de boca.

Així, si fins ara estaven en situació d’excepcionalitat els sistemes del Ter-Llobregat, que abasta l’àrea metropolitana de Barcelona, i l’aqüífer Fluvià-Muga a Girona, amb una afectació a 224 municipis, l’ACA ha proposat incloure-hi set noves unitats a les conques internes.

Entre elles destaca un embassament, el de Darnius Boadella, i sis unitats més: la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia-Gaià , la Serralada Transversal i Empordà i Prades Llaberia .

Entre els municipis afectats destaquen Vic, Berga, Figueres o Olot, que se sumen a les grans localitats de l’àrea metropolitana i alguns municipis gironins que ja estan en fase d’excepcionalitat des del març passat, amb una afectació global sobre uns sis milions d’habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona