Medi ambient

Medi Ambient

La Terra, al límit

Un estudi científic alerta que ja s’ha creuat el llindar “just” del canvi climàtic

En set de vuit límits del sistema terrestre ja s’ha travessat el nivell “segur”

Una recerca científica ha quantificat per primera vegada quines són les condicions per viure en un planeta “segur i just” i ha conclòs que molts límits ja s’han creuat i és possible que les conseqüències ja siguin irreversibles.

Una cinquantena de científics de l’anomenada Comissió de la Terra ha publicat aquest dimecres a la revista Nature quins són els “ límits del sistema terrestre segurs i justos ” que permeten garantir la vida i el benestar humà, també en termes d’equitat i justícia. Els límits “segurs” són aquells que garanteixen condicions estables i resilients a la Terra i els “justos” són els que minimitzen l’exposició de les persones humanes a “danys significatius”.

Els investigadors alerten que ja s’ha creuat el límit “just” per al clima, que estableixen en un augment d’1 ºC per damunt dels nivells de temperatura preindustrials, i desenes de milions de persones ja tenen una alta exposició a “danys significatius” pel canvi climàtic. Per evitar una alta probabilitat de creuar múltiples punts d’inflexió climàtica proposen no superar el llindar segur dels 1,5 ºC, al que també aspiraven els Acords de París. L’augment de la temperatura mitjana de la terra fins ara és d’1,2 ºC.

De fet, el del clima és l’únic àmbit en què encara no s’ha travessat el llindar segur, que sí que s’ha superat en altres set de vuit límits del sistema terrestre. Segons la Comissió de la Terra, s’han travessat ja tots els llindars pel que fa a l’aigua dolça disponible, l’ecosistema natural que es conserva lliure d’activitats humanes o la contaminació de l’aire, el sòl i les aigües. L’estudi posa d’exemple que l’ús de fertilitzants allibera quantitats excessives de nutrients a les aigües i la biodiversitat és cada vegada més escassa per les activitats humanes.

És per això que els investigadors aposten per un compliment estricte dels acords climàtics.

L’autor principal de l’estudi, Steven Lade, ha destacat que la recerca proporciona límits “segurs i justos” del sistema Terra per a cinc àmbits que tenen un paper clau en el suport de la vida i l’estabilitat de la Terra”. “També explora el que cal fer per minimitzar els danys significatius als éssers humans com a resultat dels canvis en el sistema Terra, i estableix límits a escales rellevants per a l’avaluació i la gestió de les condicions de sistemes biofísics com la biosfera i l’aigua dolça”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona