Medi ambient

Manifest ecologista perquè s’ampliïn les zones protegides al delta del Llobregat

Emplacen al govern a que faci efectiva la proposta presentada fa un any, compleixi la normativa europea i eviti l’especulació urbanística

Diverses entitats socials i ecologistes com SEO Birdlife, DEPANA, Ecologistes de Catalunya i Salvem l’Olla del Rei han impulsat un manifesta en el que insten al govern de la Generalitat a desencallar l’ampliació de les ZEPA (zones d’especial protecció de les aus) del delta del Llobregat com es va comprometre i presentar el juny de l’any passat.

Exigeixen a l’administració que aprovi la delimitació més espai “contra l’especulació urbanística i per consolidar l’agricultura sostenible i de proximitat”. Asseguren que l’actual ZEPA ocupa només “un 25% de la superfície de la Global Important Bird Area (IBA) del delta, establerta amb criteris científics i que compta amb el reconeixement jurídic comunitari” i recorden que la Comissió Europea, el febrer del 2021 va enviar una carta a l’executiu perquè es fes aquesta ampliació i que no fer-ho pot comportar “sancions milionàries”.

En el manifest argumenten que ampliar les ZEPA milloraria la salut pública de l’àrea metropolitana, reforçaria la connectivitat ecològica del territori i permetria preservar les zones humides, entre altres.

El col·lectiu recorda que el delta del Llobregat és la zona humida més important de Catalunya després de la de l’Ebre, i lamenta que s’exposa a un futur “incert” degut a les “múltiples amenaces que l’assetgen”. Les entitats consideren “inadmissible” que bona part de les espècies d’aus protegides que hi ha al delta estiguin “amenaçades” pel risc d’urbanització, d’intensificació agrícola o de creació de més infraestructures, motiu pel qual demanen ampliar l’àrea protegida.

Al mateix temps, defensen incrementar les ZEPA per “combatre” el risc d’urbanització de diverses zones “d’elevat valor natural” i també per afavorir l’augment de les reserves d’aigua i el correcte desenvolupament de l’aqüífer.

En clau agrícola, les entitats sostenen que una ZEPA més àmplia “allunya l’amenaça d’una agricultura insostenible”, alhora que consideren que es podia promoure un mètode de conreu més resilient a les plagues, més fèrtil i on es millorés la pol·linització.

D’altra banda, en relació a la connectivitat ecològica, el col·lectiu avisa que el “creixement desbocat” d’urbanitzacions, carreteres i polígons ha estat barrant hàbitats protegits i alterant la flora i fauna de l’entorn del delta. Ampliar les ZEPA, ressalten, disminuiria el risc de destrucció de les “escasses taques d’hàbitat òptim per la vida silvestre que resten al delta”.

Finalment, assenyalen que es reduiria l’emissió de partícules contaminants, i subratllen que zones humides com el delta del Llobregat pot emmagatzemar 20 vegades més carboni per unitat de superfície que altres hàbitats terrestres.

El març passat la fiscalia de Medi Ambient va alertar de l’estat de degradació “greu” en què es troba el delta del Llobregat. El fiscal en cap de Medi Ambient de Barcelona, Toni Pelegrín, considerava que algunes de les infraestructures en aquest territori s’havien fet “sense la correcta execució i seguiment” de les obres de compensació que s’establien i d’altres s’havien executat amb “desconeixement” de la protecció de l’espai natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona