Medi ambient

societat

Neixen 81 tortugues careta en un niu a la platja de Sa Riera de Begur

Els experts calculen que el niu ha tingut una efectivitat del 90%

Un total de 81 tortugues careta han nascut aquest mes d’agost en un niu a la platja de Sa Riera, a Begur. Entre la matinada del dia 8 i 13 d’agost, es van descloure la majoria d’ous d’aquesta espècie autòctona protegida, que els va pondre el passat 18 de juny a la mateixa platja. D’aquesta manera, les tortugues van néixer de forma pausada al llarg de la setmana: cada vespre sortien entre 4 i 10, fins a arribar a la xifra de 68 tortugues que van sortir per elles mateixes del niu. Aquestes, s’anaven alliberant al mar després de passar una avaluació del Centre BETA i la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), que mirava que tinguessin un bon estat de salut i un grau de maduresa òptims. Per altra banda, les cries que no complien aquests criteris s’han portat a les instal·lacions del CRAM, per seguir un procés d’incubació. Tot i així, els experts calculen que el niu ha tingut una efectivitat del 90%, fet que es pot considerar “molt exitós”.

Finalment, el passat diumenge 13 d’agost es va fer l’exhumació del niu i les professionals biòlogues i oceanògrafes van considerar que ja havien passat molts dies des del naixement de la primera tortuga, ja que la dinàmica de naixements sol ser més de pressa. D’aquesta manera, es van localitzar un total de 13 tortugues amb vida, cinc de les quals no es van poder alliberar pel seu estat d’immaduresa i van ser traslladades a les incubadores del CRAM. D’altra banda, es van trobar sis ous que no van tirar endavant i una tortuga morta.

En paral·lel, ara, els ous i les tortugues que no han estat alliberades es troben repartits entre el CRAM i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Al CRAM n’hi ha una quantitat total de 30 cries, les quals passaran pel procés anomenat “head starting”, que es tracta d’alimentar-les i fer-les créixer en captivitat per tal de poder posar-les un xip identificador. Aquestes s’alliberaran a la platja de Sa Riera d’aquí a un any, quan ja siguin més fortes, per tal de garantir un nombre més alt de supervivents. Pel que fa al CRARC, n’hi ha 10 a les seves incubadores.

El niu tortugues careta estava degudament controlat per l’operativa de seguiment de cria de la tortuga careta del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Hi prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), el Cos d’Agents Rurals i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, i hi col·laboren el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i l’Ajuntament de Begur.

Per la seva banda, el consistori ha volgut donar les gràcies a tot aquest equip de persones qui s’encarregaven de vetllar per la seguretat del niu, vigilar el naixement de les tortugues, donar informació del niu i les tortugues als curiosos que s’hi acostaven, analitzar l’estat de salut de les tortugues, transportar-les de les incubadores al niu i viceversa, i alliberar-les al seu hàbitat natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona