Medi ambient

onada de calor

Risc màxim d’incendis intensos i ràpids fins que arribi la pluja del cap de setmana

Les previsions donen per segures les pluges i la baixada de temperatures entre demà i diumenge, però, amb la persistència de la sequera i la llarga onada de calor d’aquesta setmana, queden moltes hores en què el risc d’incendis forestals continuarà sent màxim. El cap del grup d’actuacions forestals (GRAF) i inspector dels Bombers, Marc Castellnou, alertava ahir que la situació és “extremadament complexa” perquè els boscos estan “estressats”. Hi ha preocupació general, però especialment pels boscos del Garraf i el Penedès –més secs i en situació “extremadament complicada”–, l’Empordà i l’interior de l’Ebre.

Per aquesta raó el govern va prorrogar ahir fins a la matinada que ve les restriccions d’accés i activitats al medi natural. Afecta els municipis en risc molt alt o extrem d’incendi però també els que tenen activat el nivell 3 del pla Alfa dels Agents Rurals, que manté restriccions d’accés al Garraf, el Montsant, el Montsec, el Montmell-Marmellar, els Ports i la Baronia de Rialb.

Els Bombers mantenen el nivell M1 de reforç de torns que permet mobilitzar el personal lliure de guàrdia, i totes les regions d’emergències del país excepte la Metropolitana Nord estan en nivell de risc 5 sobre 6, que correspon a focs que es propaguen amb intensitat i a alta velocitat, llancen focus secundaris més enllà de 500 metres del front i cremen les capçades dels arbres.

El pic de l’onada de calor que va viure aquest dimecres el país s’ha tancat amb el rècord històric de temperatura (43,6°C) a l’observatori de l’Ebre en 118 anys i també amb el registre màxim (38,8°C) de l’observatori Fabra de Barcelona en un mes d’agost en 110 anys –a la capital catalana es tracta de la segona temperatura més alta, darrere dels 39,8°C del 6 de juliol del 1982–. Altres estacions amb 20 anys de dades que van superar dimecres tots els registres van ser les d’Aldover (43,4°C), Benissanet (42,9°C), Espolla (42,4°C), Castelló d’Empúries (40°C), la Bisbal del Penedès (39,7°C), Sant Martí Sarroca (39,3°C) i Viladecans (39,1°C).

La previsió del Meteocat és que la màxima es normalitzi demà entre els 29 i els 34°C i que caiguin les primeres precipitacions al Pirineu i el Prepirineu, que poden afectar altres punts. Diumenge la pluja pot arribar arreu amb xàfecs que poden ser forts en alguns punts i deixar entre 50 i 60 l/m², i la temperatura caurà amb força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona