Medi ambient

cimera del clima

uN Científic reclama a la COP28 una clara limitació a tots els combustibles fòssils

La COP28 ha de generar una declaració clara sobre el declivi de tots els combustibles fòssils i que aquest no es limiti només a aquells que disposen de sistemes de mitigació perquè “això no és en absolut coherent amb un futur baix en carboni” necessari per a contenir l’escalfament global, segons el científic climàtic Joeri Rogelj.

Després de diverses jornades de negociació en la cimera del clima de Dubai (COP28), la presidència de la COP28 ha publicat un esborrany de Balanç Global en el qual ofereix als països diferents opcions amb les quals reforçar l’acció climàtica.

Entre altres opcions, el document recull eliminar en aquesta dècada tota generació d’energia amb carbó que no compti amb tècniques de mitigació (captura i emmagatzematge de CO2), així com un “cessament immediat” de l’autorització de noves centrals de carbó. No obstant això, no recull cap al·lusió a petroli o gas.

El que el text “suggereix” sobre el futur ús de combustibles fòssils és “científicament feble” perquè el que s’està tractant d’aconseguir per a mantenir-se dins de l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 graus “és que tots els combustibles fòssils disminueixin clarament al llarg d’aquest segle”, ha dit a Efe l’investigador belga Joeri Rogelj.

El científic és un dels autors de l’informe d’experts climàtics de l’ONU (IPCC) que recomanen limitar l’escalfament global a 1,5 graus per a evitar estralls per l’escalfament climàtic.

Actualment, la producció de combustibles fòssils “sense emissions” és “mínima” i no existeix cap tecnologia de captura i emmagatzematge per a tots els tipus a una escala global, per la qual cosa només referir-se a ells en la COP28 no donaria un missatge clar sobre el futur de carbó, petroli i gas que guiï als països.

A més, si no defineix què significa “abated”, terme en anglès per a referir-se a aquests combustibles “nets”, podria donar-se el cas que una central que agregui un “petit percentatge d’estelles de fusta recollides de manera sostenible” entri en aquesta definició de central “actualitzada” que emet menys emissions nocives.

“Però, per descomptat, això no és en absolut coherent amb un futur baix en carboni com el que maneja la ciència”, ha sentenciat Rogelj, director de recerca del Grantham Institute.

Les polítiques en marxa per a afrontar la crisi climàtica portarien a un escalfament de 3 graus a final de segle, el doble del desitjable, i si no hi ha un missatge clar, la COP28 “serà una oportunitat perduda per a donar un senyal clar a països, empreses i persones que avui estan realitzant inversions a gran escala”.

Aquestes inversions duraran dècades i tindran impactes durant dècades, per la qual cosa és molt important que aquests puguin “prendre la decisió correcta”. En cas contrari, “aquestes inversions d’avui generaran més friccions demà a causa del bloqueig de la infraestructura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat