Medi ambient

CRISI CLIMÀTICA

El 2023 serà l’any més càlid des que hi ha registres

La temperatura mitjana en aquest període se situa 1,46 graus per damunt de la mitjana de l’era preindustrial, segons el programa europeu Copernicus

Enguany té el rècord també en emissions

La temperatura mitjana a escala global entre gener i novembre d’enguany és la més alta registrada des que hi ha mesuraments, de manera que el 2023 es convertirà en l’any més càlid fins avui, segons ha alertat aquest dimecres Copernicus, el programa d’observació de la Terra del programa espacial europeu.

La temperatura mitjana en aquest període es va situar 1,46 graus per damunt de la mitjana del període preindustrial i 0,13 graus per damunt de la mitjana del 2016, l’any que fins ara ostentava el rècord, segons hi va afegir aquest institut amb seu a Bonn. “El 2023 té ara sis mesos que han trencat rècords i dues estacions que han trencat rècords”, va precisar Samantha Burgess, vicedirectora del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). “Les extraordinàries temperatures globals de novembre, que inclouen dos dies amb més de 2 graus per damunt dels nivells preindustrials indiquen que enguany és el l’any més càlid en la història registrada”.

La tardor boreal –de setembre a novembre– del 2023 també és la més càlida registrada a nivell global, amb una mitjana de 15,3 graus centígrads, 0,88 graus per sobre de la mitjana.

“Mentre les concentracions de gasos d’efecte hivernacle continuïn pujant, no podem esperar uns resultats diferents dels que hem vist enguany”, va advertir el director de C3S, Carlo Buontempo. Precisament, les emissions globals de diòxid de carboni procedents de combustibles fòssils, lluny de reduir-se, han tornat a créixer i a marcar un nou rècord històric el 2023, segons revela un estudi del grup científic independent Global Carbon Project, que es va fer públic dimarts en paral·lel a la cimera sobre el clima que s’està celebrant a Dubai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins