Medi ambient

Medi Ambient

Ecologistes denuncien un vessament d’aigua fecal a la platja

Les Agulles-Ecologistes en Acció acusa l’AMB d’il·legalitats i prepara una denúncia a la fiscalia

Diversos pescadors esportius que feinejaven dimarts al vespre a la platja de la Murtra, entre Gavà i Viladecans, van detectar un líquid pestilent i ple de tovalloletes, productes d’higiene i plàstics, que sortia des de la llacuna del mateix nom i s’escampava pel mar. Així ho ha explicat avui l’entitat Les Agulles-Ecologistes en Acció, que va ser alertada pels pescadors. L’associació ho qualifica de “nou abocament il·legal d’aigües fecals”, que s’acumula a d’altres previs que en moltes ocasions, diuen, han estat procedent de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) Gavà i Viladecans, situada prop de la costa.

Les Agulles-Ecologistes en Acció fa temps que denuncia “les il·legalitats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en la gestió de la depuradora, que incompleix la normativa i afecta greument una llacuna que forma part de la Xarxa Natura 2000, el mar i les platges adjacents de Viladecans i Gavà”, segons l’entitat. Els serveis tècnics de l’’AMB, en canvi, asseguren que no els consta cap vessament a la zona dimarts passat. Els motius pels vessaments acostumen a ser la pluja intensa o un trencament en algun col·lector, i segons l’AMB no s’ha produït cap d’aquestes circumstàncies. Els ecologistes, però, denuncien que hi ha un abocament reiterat documentat des del 2019, “encara que han estat una pràctica constant des de molt abans”. Segons dades de l’AMB, aquell any va haver-hi 144 episodis d’abocaments d’aigua fecal al mar, sense depurar, durant 45 dies. L’organisme supramunicipal els va atribuir a les pluges fortes, ja que tant els col·lectors com la depuradora estan dissenyats per absorbir un determinat cabal d’aigua i, quan se supera, surt pels sobreeixidors existents per evitar el col·lapse del sistema, segons va detallar en una resposta a la demanda del grup ecologista.

Aquesta entitat ha denunciat el vessament de dimarts a l’Agència Catalana de l’Aigua i els Agents Rurals, i està preparant una denúncia a la fiscalia de Medi Ambient per demanar que s’investigui l’origen d’aquest abocament. Les Agulles-Ecologistes en Acció denuncia deficiències als sistema de xarxes d’aigües pluvials i residuals dels municipis de la zona, el que motiva, diuen, un creixement excessiu de l’aigua que rep la depuradora i part de la qual acaba, sense depurar, al mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre