Medi ambient

Reclamen la derogació immediata del projecte del ramal de la MAT de la Selva

Els Ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils i la plataforma ’No a la Mat’ fan pública una declaració en motiu del 10è aniversari de la consulta sobre el ramal de la MAT a la Selva

Els Ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils a instància de la ciutadania organitzada en la Plataforma NO a la MAT Selva, i amb motiu dels 10 anys de la Consulta Popular sobre el ramal de la MAT a la Selva, que es va celebrar a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils el 26 de gener de 2014, amb una participació molt important de la ciutadania de 6.001 vots, dels quals més del 97% en contra del projecte, han consesuat una declaració institucional que s’ha llegit aquesta tarda a Santa Coloma de Farners.

 L’acte ha comptat amb la presència del Director General de de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur. També ha aplegat alcaldes i regidors dels tres municipis afectats i també d’altres municipis de la comarca, també hi ha assistit el diputat de medi ambient de la Diputació, la diputada al Congreso per Sumar, Júlia Boada i veïns i veïnes dels tres pobles. Després de la lectura s’ha procedit a penjar al balcó de l’Ajuntament una pancarta amb el lema #DEROGACIÓ. 

En la declaració es remarca que aquella consulta del 2014 va significar un “punt d’inflexió important” que va donar més “arguments, més credibilitat i una nova manera d’encarar aquests grans projectes d’infraestructures que tenen un gran impacte sobre el territori i irreversible”. S’assegura en la declaració que el resultat de la consulta va propiciar que la generalitat encarregués diversos estudis, tanqués la tramitació del projecte i creés la taula de recerac d’alternatives.

“I ara fa poc més d’un any el Govern de la Generalitat de Catalunya anunciava que existia una alternativa que no era una MAT, que era més respectuosa amb l’entorn, que aprofita vies de comunicació i que en alguns punts es podria compactar i soterrar”, deia també el comunicat.

Tot i això, adverteixen que “malgrat tota la feina feta durant aquests deu anys, el ramal de la MAT a la Selva encara figura en la planificació de l’Estat i està prevista la seva execució per aquest any 2024“.

És per aquesta raó que “els Ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils es “comprometen, un cop més, a treballar conjuntament i coordinada amb tots els agents implicats per a la derogació del ramal de la MAT i per implementar, si es motiva la seva necessitat, una alternativa millor i més respectuosa.”. I finalment, sol.liciten al govern espanyol, al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i a la Generalitat de Catalunya, al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural“ que facin efectiva la “derogació immediata del projecte del ramal de la MAT de la Selva”.

El Director General de de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha manifestat en acabar l’acte que avui és un dia per celebrar la decisió d’un territori: "Les coses s’havien de fer pensant també en perspectives socials, econòmiques i ambientals". Ha recordat que ara fa un any la Generalitat es va comprometre a trobar una solució factible, tècnica i viable ambientalment “Estem avançant en la solució. Esperem poder donar notícies aviat". I ha afegit: "No serà una línia de Molt Alta Tensió de la mateixa tipologia i donarà resposta a les necessitats evidents del territori, com és l’alimentació de l’energia de la Costa Brava Sud, de la dessaladora de Blanes i Tordera".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat