Medi ambient

La sequera deixa al descobert les restes de la Foneria al pantà de Darnius

L’embassament està actualment a l’11,68% de la seva capacitat, que és de 61 hectòmetres cúbics

La sequera que assola Catalunya des de fa mesos està generant imatges inèdites arreu del territori, com ara al pantà de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, on ha quedat completament al descobert l’edifici de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga. Les restes de la construcció, una antiga fàbrica de munició per a canons del segle XVIII, estan habitualment colgades per l’aigua del riu Muga i només emergeixen en anys de sequera. Aquesta vegada ha quedat totalment a la vista, en unes runes que també inclouen l’ermita de Sant Sebastià. La sequera que ha dut el Govern a decretar l’estat d’emergència a bona part del país ha deixat el pantà a l’11,7% de la capacitat total. Dels 61 hectòmetres cúbics que pot emmagatzemar, ara en té 7,13.

El pantà de Darnius-Boadella està quatre punts percentuals per sota de la mitjana del conjunt d’embassaments de Catalunya, que actualment és del 15,44%. La manca de pluges i el descens de les reserves d’aigua ha comportat que el Govern hagi declarat l’emergència o l’excepcionalitat per sequera a diversos punts del país.

Entre d’altres mesures, l’executiu ha modificat el cabal ecològic dels rius, una acció que grups ecologistes han criticat. Un dels rius afectats és, precisament, la Muga, i sobre aquest Ecologistes de Catalunya, l’Associació de Naturalistes de Girona i la Iaeden han denunciat que el 25% del tram que va des de Pont de Molins (Alt Empordà) fins a la desembocadura del riu està “sec”. Per això han assegurat que la reducció del cabal mínim aprovat en situació d’emergència -de 40 litres per segon- serà “la seva mort”.

El president d’Ecologistes de Catalunya, Joan Vázquez, ha afirmat a l’agència ACN que s’ha reduït en un 96% el cabal en aquest riu en relació al que estava previst al pla de cabals del 2005 (1.200 litres per segon) i que “amb només un 3% és gairebé impossible que tinguem aigua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA