Medi ambient

El Maresme proposa a Turisme que subvencioni part de la compra d’una dessaladora portàtil pels hotels

El Departament estudia si és viable que el Consell Comarcal o el Consorci de Turisme gestionin l’adquisició, però el sector haurà d’abonar la resta dels diners

La prioritat, però, passa per canalitzar l’aigua de la depuradora de l’Alt Maresme perquè reompli els aqüífers del riu Tordera

Bona sintonia entre els ens comarcals i sector turístic del Maresme perquè l’empresariat es pugui beneficiar d’una subvenció de la Generalitat per comprar una dessaladora portàtil que garanteixi els subministrament d’aigua potable per a les piscines dels establiments hotelers durant la temporada d’estiu, entre d’altres usos. En una reunió celebrada dimarts i convocada pel Gremi d’Hostaleria del Maresme, amb la presència de la directora general de Turisme, Marta Domènech, es va informar als empresaris de l’existència d’una línia de subvencions amb una partida global de 12,5 milions d’euros destinada a implantar mesures per a millorar l’eficiència del consum d’aigua en el sector. El conseller d’Acció Climàtica del Consell Comarcal del Maresme (CCM), Lluís Farrerons, destaca que dins d’aquestes mesures també tenia cabuda la compra d’una dessaladora portàtil per part dels hotelers. “Li vaig plantejar a la directora general la possibilitat que es pogués comprar una dessaladora portàtil que donés servei a més d’un hotel i que l’aigua dessalada es pogués repartir entre diferents establiments”, puntualitza.

Proposta per validar

Segons Farrerons a la subvenció màxima de 300.000 euros s’hi hauria d’afegir el pagament corresponent per part dels establiments interessats per comprar una instal·lació que es mou entre els 700.000 o 800.000 euros. Farrerons explica que des del Departament no veien viable que un sol hotel assumís la gestió de la compra i la resta només se’n beneficiés de l’aigua dessalada. “Li vam fer la proposta que fos o bé el Consell Comarcal o bé el Consorci, com a entitat pública, qui s’encarregués de rebre la subvenció i gestionar-la juntament amb els diners aportats pels hotelers per la compra de la dessaladora”, especifica i afegeix que la directora general va assegurar que traslladaria la proposta als serveis jurídics del departament per comprovar si la formula era possible. La resposta final, segons Farrerons, no hauria de trigar massa. “Hem ofert una sortida, una solució tècnica al problema”, constata el conseller comarcal

Tot i això, tant el Con sell Comarcal com el mateix sector turístic coincideixen que la dessaladora portàtil, en cas de ser acceptada, seria només una solució temporal. Ambdós defensen que la millor solució passa per donar sortida a les obres pendents a la depuradora de l’Alt Maresme que permetrien recuperar l’aigua tractada i que malgrat que estaven previstes des de la seva construcció el 2012, mai no es van fer. Durant la reunió de dimarts es va posar preu a la canalització que recolliria l’aigua depurada a tocar de Pineda de Mar, però en terme municipal de Tordera, on hi ha l’equipament, i la traslladaria fins al riu Tordera amb la finalitat de reomplir uns aqüífers sobreexplotats i amb perill de salinitzar-se si es mantenen les condicions actuals de sequera. L’actuació, que s’allargaria entre sis i vuit mesos, suposa una inversió de 12,5 milions d’euros, curiosament la mateixa quantitat que la partida anunciada per a les subvencions del sector turístic.

Solució de futur

Tant hotelers com representants dels Ajuntaments i del Consell Comarcal consideren prioritari resoldre l’obra “que no només ajudaria a entomar el moment actual de sequera, sinó que donaria tranquil·litat pel subministrament del futur”. L’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de l’Alt Maresme aboca actualment entre 6 i 8 Hm3 diaris a mar que podrien injectar-se directament al riu Tordera. Un riu que de moment només rep l’aigua regenerada de la depuradora de Tordera, que hi injecta 1 Hm3 al dia als aqüífers. El mateix Consell Comarcal en ple ja ha reclamat a la Generalitat que apressi amb les obres pendents perquè es puguin començar en els propers mesos. Malgrat la situació d’emergència per la sequera, els representants del Consell Comarcal del Maresme van assegurar a la reunió de dimarts que, en qualsevol cas, la comarca té garantit el subministrament d’aigua per aquest estiu.

Front comú municipal

Es dona el cas que divendres passat els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Maresme, la zona d’infuència de l’EDAR i on es concentra l’activitat turística de la comarca, es van reunir a Calella per fer front comú davant l’emergència de la sequera i on van reafirmar la prioritat que les obres de la depuradora tirin endavant. En un comunicat, els representants municipals recorden que “actualment l’origen del 60% de tota l’aigua de boca consumida a l’Alt Maresme prové dels aqüífers, a la que caldria afegir el 40% restant provinent de la dessaladora de la Tordera”. En l’escrit s’informa que l’ACA, que ja disposava d’un projecte compromès de recuperació d’aigües regenerades quan es va construir la depuradora, ja ha donat el vistiplau a aquesta proposta i està signant, amb el Consell Comarcal, el conveni per redactar el projecte executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona