Medi ambient

medi ambient

La seu de la Generalitat a Girona millora la seva eficiència energètica

S’han instal·lat 143 noves plaques solars a l’edifici que permetran incrementar l’autoconsum fins al 95% i millorar així l’estalvi energètic

La seu de la Generalitat de Catalunya a Girona millora la seva eficiència energètica amb la implementació de noves mesures d’estalvi mediambiental. Aquesta tarda, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, acompanyat de la delegada del Govern a Girona, ha inaugurat les noves plaques fotovoltaiques que s’han instal·lat a la seu de Girona.

Les 143 noves plaques (60kW) instal·lades se sumen als 54 panells fotovoltaics (170Wp) que ja s’utilitzaven per abastir un dels espais amb més demanda energètica de l’edifici, el Centre de Processament de Dades. La instal·lació de les noves plaques permetrà produir més de 90.000 kWh que permetran un 95% d’autoconsum estimat i un estalvi mediambiental de més de 22 tones de CO2 anuals.

En aquest sentit, Mascort ha destacat que “l’administració catalana ha estat pionera en l’adopció de mesures per fomentar i impulsar l’autoconsum fotovoltaic. Som conscients que hem fet les instal·lacions més senzilles: les domèstiques unifamiliars. Ara toca fomentar l’autoconsum col·lectiu i industrial, i també les comunitats energètiques. El 2023, les dades van començar a ser positives en aquest sentit i, de fet, Girona s’està avançant a la tendència: les instal·lacions que van entrar en servei aquest darrer any ja eren més grans.” El conseller també ha remarcat que “hem d’agrair la conscienciació de la ciutadania i de les empreses, que són qui ha promogut aquestes instal·lacions. És un orgull tenir una societat tan compromesa en lluita contra el canvi climàtic.”

Per la seva banda la delegada del Govern a Girona ha fet èmfasi en el fet que “aquest Govern treballa per transitar cap a un nou model energètic, més sostenible, i és important que els edificis i equipaments de la Generalitat puguin ser un reflex d’aquest compromís. En un edifici com el de la seu de la Generalitat de Girona, on treballen gairebé 1.300 persones i on rebem gairebé un miler de visitants diàriament, és important que fomentem l’autoconsum col·lectiu.” Cañigueral també ha destacat que “a l’edifici s’està fent l’anàlisi constant de tot tipus de consum energètic, per millorar-ne el rendiment.”

Altres mesures d’estalvi energètic

A banda de les plaques fotovoltaiques s’han dut a terme altres mesures d’estalvi mediambiental a l’edifici. El 2021 es va iniciar el projecte de recuperació d’aigua freàtica per a l’abastament de les cisternes dels banys i urinaris. Aquesta actuació suposa un estalvi anual de més de 2.000 m3 d’aigua de comptador, el que representa aproximadament un 20% del consum total de l’edifici, i un estalvi de gairebé 2.000 € l’any 2023.

Durant els últims anys la seu també ha implementat altres mesures: com una plataforma que permet optimitzar horaris, temperatures i anticipar-se a incidències i avaries; la substitució de lluminàries d’emergència per noves lluminàries amb tecnologia LED; la regulació de la temporització de les aixetes per optimitzar-ne el funcionament i estalviar el consum d’aigua; la transformació progressiva del parc comú de vehicles cap a una flota mòbil de vehicles elèctrics o amb etiqueta ambiental de zero emissions; o l’adaptació, l’any 2022, dels cremadors de les 3 calderes de l’edifici, per tal que funcionessin amb regulació de potència d’acord amb la demanda energètica i que ha permès reduir en un 20% de mitjana el consum per calefacció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA