Medi ambient

Els pescadors del litoral gironí han recuperat 58.257 litres de deixalles del fons marí a l’any 2023

Els pescadors catalans han retirat 120.000 litres de deixalles (l’equivalent a 18 camions cisterna) de brossa marina del litoral català durant l’any 2023, un volum que representaria uns 50.000 litres més d’escombraries (set camions cisterna més) respecte l’any 2022. La millora en l’aplicació mòbil Pesca Neta, on els pescadors registren la brossa que treuen del mar, ha fet que enguany quedés constància de la retirada de molta més quantitat de deixalles que en anys anteriors. En la trajectòria del projecte, que s’ha dut a terme de manera consecutiva els darrers tres anys, s’han comptabilitzat un total de 240.000 litres de deixalles retirades, que han suposat una dedicació dels pescadors de 7.450 hores.

A Girona fins a 112 embarcacions han dedicat 1.338hores de la seva jornada de pesca a la tria de 58.257 litres de deixalles. A Tarragona i les Terres de l’Ebre, 69 embarcacions van treure 26.777 litres de brossa, cosa que va suposar 872 hores de feina. Finalment, a Barcelona, 48 embarcacions van necessitar 813 hores de la seva jornada de pesca per retirar i triar 34.968 litres de deixalles trobades (adjuntem quadre amb el detall de la brossa recollida per cada port pesquer).

Nou ports gironins

De nou ports pesquers de la costa gironins, a Blanes han estat 28 les embarcacions que han participat en la campanya; a Roses, 24; a Palamós, 23 i, a l’Escala, 13. Set barques de Sant Feliu de Guíxols, vuit de Llançà; quatre d’El Port de la Selva; tres de l’Estartit i dues de Cadaqués també hi han contribuït. Les 23 de Palamós són les que han tret més deixalles del fons marí, amb 28.053 litres; seguides de les de Roses, amb 13.673 litres i Llançà, amb 9.002.

Pesca Neta

La implicació dels pescadors en aquesta guerra contra el plàstic s’emmarca dins el programa Pesca Neta, una acció col·lectiva mitjançant la qual les confraries de pescadors catalanes, coordinades per les federacions territorials de confraries de pescadors i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, han organitzat un sistema de recollida de les deixalles marines que els pescadors es troben en la maniobra de pesca. El projecte incorpora embarcacions de totes les modalitats de pesca i permet fer visible el paper del pescador en la lluita contra el plàstic al mar.

L’activitat humana

Pel que fa al tipus de brossa recollida, la que genera l’activitat humana com ara llaunes, ampolles, bidons de pintura, envasos de diferents tipus i tovalloletes higièniques, representa un 60% de les deixalles que han tret del mar els pescadors. En menys quantitat, hi ha el quitrà, i també el carbó que utilitzaven els vaixells de combustible en el passat, que és un tipus de residu que avui ja no es genera. La fusta és una altra categoria rellevant pel que fa al volum, i es troba especialment a les zones poc profundes, ja que aquest tipus d’elements són pesants i s’enfonsen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins