Medi ambient

S’inicien les obres per potabilitzar 1 hm³ anual d’aigües freàtiques a Sabadell

A mitjan de febrer, i en el context de sequera, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, anunciava una inversió de dos milions per crear una xarxa que incrementarà l’ús d’aigües regenerades i freàtiques que provenen de la depuradora i de pous i mines del subsòl, i avui ha posat data a l’inici dels treballs: el proper dilluns. S’allargaran fins l’any que ve i començaran amb els treballs de canalització de les aigües freàtiques dels pous del Ri poll i del Parc Catalunya fins a la futura planta potabilitzadora que s’instal·larà al dipòsit de Serra d’en Camaró. L’actuació s’emmarca en el projecte Sabadell Aigua Circular, impulsat per l’Ajuntament i Aigües Sabadell, i que té com a objectiu recuperar i potabilitzar fins a 1 hm3 d’aigua freàtica anual.

L’executiu explica que fins ara les aigües procedents del subsòl es feien servir bàsicament per al reg, el llac del Parc Catalunya –ara en procés de buidatge– o directament no s’utilitzaven. La intenció és reduir la dependència en la compra d’aigua potable i, asseguren en un comunicat, avançar “en la seva adaptació al canvi climàtic”. La inversió per aquestes actuacions relacionades amb la potabilització ascendeix a 890.000 euros dels qual l’agència Catalana de l’Aigua (ACA) n’aportarà el 56%.

Els primer treballs que s’engegaran aquest dilluns seran a les instal·lacions d’Aigües Sabadell de Serra d’en Camaró, concretament al carrer Prat de la Riba a l’alçada del Club Tennis Sabadell, i avançaran, d’oest a est, fins a la plaça de Catalunya, creuant per l’avinguda de Rafael Casanova. Les obres implicaran l’ocupació d’un carril per al trànsit rodat a Prat de la Riba, però en tot moment es garantirà el pas de vehicles en el doble sentit.

A finals d’abril es canalitzaran les aigües procedents del pou del Parc Catalunya fins a Prat de la Riba, a través de la zona d’estacionament i la vorera de l’avinguda Francesc Macià. En aquest cas, les obres implicaran una afectació puntual de les places de zona blava de la vorera del Parc Catalunya, des de l’alçada de la cascada del llac fins arribar a la plaça de Catalunya. Aquest dues etapes que es faran en paral·lel tenen un termini de dos mesos.

Al juny s’executarà la resta de la canalització des de la plaça de Catalunya fins a la carretera de Caldes per la ronda Zamenhof i Vilarrúbias, on es farà la connexió amb la conducció actual de les aigües freàtiques del Ripoll.

Actuacions en marxa

Actualment ja s’estan fent altres actuacions en les infraestructures hídriques com els treballs per portar l’aigua regenerada des de la depuradora del Riu Sec fins al barri de Can Gambús i treballen el projecció de la xarxa d’aigua regenerada en diferents punts de la ciutat.

Xarxa supramunicipal

En paral·lel l’ACA i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) crearan una xarxa supramunicipal d’aigua regenerada en alta, amb origen a la depuradora de Riu Sec de Sabadell, que es podrien utilitzar per regar el campusde la UAB de Bellaterra, les zones verdes o altres usos alternatius del Parc de l’Alba de Cerdanyola, entre d’altres. Les obres de la xarxa de distribució supramunicipal al Vallès es preveu que s’iniciïn a partir de l’any 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona