Medi ambient

Medi ambient

Barcelona presenta la candidatura per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà

L’alcalde, Jaume Collboni, ho ha anunciat en el marc de la Conferència del Decenni de l’Oceà que se celebra a la capital catalana

Barcelona es presentarà com a candidata per acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà dedicat a l’economia blava, segons ha anunciat l’alcalde Jaume Collboni en el marc de la inauguració del la Conferència del Decenni de l’Oceà. Es tracta d’un centre que el consistori lideraria amb la col·laboració del Port de Barcelona, l’Institut de Ciències del Mar, i la xarxa d’experts en economia blava BlueNetCat. La directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, ha estat l’encarregada d’inaugurar el congrés sobre els oceans fent una crida a incorporar la seva protecció en l’educació i a garantir que la preservació dels ecosistemes marins sigui una realitat “en la pràctica i no en la teoria”.

En cas que la candidatura de Barcelona es fes realitat, la capital catalana es convertiria en la primera ciutat a acollir un centre col·laborador del Decenni de l’Oceà centrat en el desenvolupament d’una economia oceànica “sostenible i equitativa”, que és un dels reptes promoguts per l’ONU. L’economia blava representa el 4,3% del PIB de la ciutat i l’1,4% de l’ocupació, segons les dades del consistori. A tot Catalunya, tal com ha recordat el president de la Generalitat Pere Aragonès en la seva intervenció, representa un 5% de l’ocupació. La candidatura de Barcelona serà revisada per la UNESCO al setembre amb l’objectiu que el centre pugui obrir abans que acabi el 2024. Si l’organització acaba escollint la capital catalana per instal·lar-lo, estaria a la ciutat durant un mínim de cinc anys. “Barcelona es vol tornar a comprometre amb el mar, perquè de la protecció d’aquests depèn el nostre futur”, ha sentenciat Collboni en la seva intervenció.

La inauguració de la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 ha comptat també amb els discursos del president de Cap Verd, José María Neves, el president de les Seychelles, Wavel Ramkalawan, el príncep de Mònaco, Albert II, el primer ministre de les illes Cook, Mark Brown, i de l’enviat especial del secretari general de les Nacions Unides per l’Oceà, Peter Thompson. Fins divendres, la trobada acollirà ponències, debats i conferències estructurades en quatre sessions. Concretament, la primera, que se celebrarà aquest dimecres a la tarda, se centrarà en la contaminació marítima, els ecosistemes i la relació entre els oceans i el clima. La segona, que tindrà lloc dijous al matí, abordarà l’economia oceànica sostenible, l’alimentació i les comunitats resilients. La tercera de les sessions tindrà lloc dijous a la tarda i estarà dedicada a l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta per emergència i, finalment, la quarta i última sessió, que se celebrarà durant el matí de divendres, posarà sobre la taula de debat el desenvolupament de les capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona