Medi ambient

societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Secomsa a Botarell continua combustionant

El grup ecologista Gepec lamenta que un any després s’hagi normalitzat una situació que consideren és el resultat d’una mala gestió dels residus

Secomsa considera que es fa una bona feina de triatge dels fems

L’incendi que es va originar a la planta de Secomsa a Botarell, al Baix Camp, l’abril del 2023 continua combustionant de forma “interna i lenta” un any després. Els bombers han confirmat que es va prendre la decisió de deixar-ho cremar, ja que la seva extinció “no era viable per l’elevadíssim volum de sòlids en combustió” i perquè es requeria una quantitat “desproporcionada” d’aigua, segons informa ACN. El grup ecologista Gepec ha lamentat que s’hagi normalitzat una situació que consideren el resultat d’una mala gestió dels residus, i que la planta acumula “grans” volums de piles que impedeixen que es delimiti la zona en cas d’autocombustió. El president del Gepec, Xavi Jiménez ha detallat que les restes arriben a la planta amb molts impropis, sobretot plàstics. “Els pagesos ja no van a buscar compostatge a Secomsa, perquè ningú vol omplir les seves finques de plàstics”, ha afirmat Jiménez.

Secomsa contradiu Gepec

Per la seva banda, el responsable corporatiu de Secomsa, Gustau Biada, ha assegurat que la planta separa tots els impropis dels residus i que, per tant, el compostatge és de bona qualitat. El responsable de la societat gestora de la planta, creada amb capital públic pel Consell Comarcal del Baix Camp, ha desmentit que les instal·lacions concentrin grans volums de matèria orgànica i ha afegit que les piles estan “suficientment” separades i protegides amb tallafocs. Una delimitació dels residus que l’ACN no ha pogut comprovar, ja que l’empresa ha prohibit al mitjà accedir-hi.

D’altra banda, Biada ha subratllat que la matèria orgànica “no té res a veure amb l’incendi del 14 d’abril del 2023”, on, segons ha assegurat, “només van cremar restes vegetals”. A més, ha puntualitzat que “l’orgànica és impossible que s’incendiï en aquesta planta”, gràcies als processos a què se sotmet. Pel que fa a l’incendi, Biada ha recordat que encara no s’ha pogut determinar com es va originar. Tot i això, ha defensat que les piles estaven “a unes distàncies determinades” i que va ser el fort vent de la jornada el causant que el foc saltés cap a altres zones.

L’incendi a Secomsa

Durant la matinada del 14 d’abril del 2023 es va iniciar un incendi a les instal·lacions de Secomsa a Botarell que, en un primer moment, afectava unes piles de restes vegetals -principalment poda de jardineria- dipositades a l’exterior. Tot i que a la tarda es va donar l’incendi per estabilitzar, l’arribada de fort vent de component nord-oest va fer que el foc saltés a altres piles amb restes de poda, però també a zones amb rebuig i compostatge. Segons els Bombers, l’incendi en aquests últims espais es va donar per extingit el dia següent. Tot i això, el 15 d’abril continuaven cremant 28.500 metres cúbics de restes vegetals en una superfície aproximada d’una hectàrea, fent que fos “inviable” la seva extinció pel gran volum de material que hi havia. Durant l’últim any, el cos ha anat fent inspeccions a les piles de manera periòdica per comprovar que el procés seguia en les condicions previstes. Actualment, resten a l’espera que el volum en combustió es redueixi i les condicions meteorològiques siguin favorables per poder procedir a la seva extinció. Des del cos no es descarten tornar a remoure les restes en les pròximes setmanes per avaluar-ne el seu estat i poder apagar-lo definitivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona